Nea Radio

Svalbardkveld i Hovet

Foto: Per Magne Moan

Ålen Historielag hedret de mange ålbyggene som har arbeidet ved gruvene og overvintret på den barske øygruppen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Over 50 personer møtte opp i Hovet da Ålen Historielag inviterte til Svalbardkveld onsdag.

Hensikten var å hedre de mange ålbyggene som har jobbet ved gruvene der og overvintret. Noen hadde med familien sin og flere gikk på skole og tilbrakte deler av oppveksten i Ny Ålersund eller i Longyearbyen.

Magnhild Bakås er en av dem som har hatt skolegang der oppe. Sammen med foreldrene og broren bodde hun to år på øya. Hun minnes spesielt godt naturen og har gode minner fra den tiden.

Selv om det ikke er så mange av gruvearbeiderne som lever i dag, hadde arrangøren klart å finne noen som hadde tatt turen til Hovet.

Artikkelen fortsetter under bildet

GRUVSLUSKER: Fire karer som alle overvintret og jobbet i gruvene på Svalbard. Bjarne Lillevold (lengst fra kamera) Lars Solandsli, Egil Engan og Gunnar Stene.

Det ble vist mange historiske bilder av ålbygger og andre arbeidere på Svalbard, og publikum deltok villig i navnsetting på mange av disse.

Gunnar Eidet fra historielaget var godt fornøyd med kvelden. Han har selv to brødre som jobbet ved gruvene på Spitsbergen og har selv besøkt øygruppen flere ganger.

Artikkelen fortsetter under bildet

SANG: Visegruppa Røst under ledelse av kapellmester Nils Kåre Nesvold, underholdt med sanger med Svalbardtema. Foto: Per Magne Moan

Hør intervju med Magnhild Bakås som var to år på Svalbard da hun var lita jente, Hans Olav Knudsen fra Røros, som også har bodd på Svalbard og Gunnar Eidet fra Ålen Historielag her:

Hans Olav Knudsen og Magnhild Bakås.

Svalbardkveld i Hovet. Foto: Per Magne Moan

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...