ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Svalbardkveld i Hovet

Foto: Per Magne Moan

Ålen Historielag hedret de mange ålbyggene som har arbeidet ved gruvene og overvintret på den barske øygruppen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Over 50 personer møtte opp i Hovet da Ålen Historielag inviterte til Svalbardkveld onsdag.

Hensikten var å hedre de mange ålbyggene som har jobbet ved gruvene der og overvintret. Noen hadde med familien sin og flere gikk på skole og tilbrakte deler av oppveksten i Ny Ålersund eller i Longyearbyen.

Magnhild Bakås er en av dem som har hatt skolegang der oppe. Sammen med foreldrene og broren bodde hun to år på øya. Hun minnes spesielt godt naturen og har gode minner fra den tiden.

Selv om det ikke er så mange av gruvearbeiderne som lever i dag, hadde arrangøren klart å finne noen som hadde tatt turen til Hovet.

Artikkelen fortsetter under bildet

GRUVSLUSKER: Fire karer som alle overvintret og jobbet i gruvene på Svalbard. Bjarne Lillevold (lengst fra kamera) Lars Solandsli, Egil Engan og Gunnar Stene.

Det ble vist mange historiske bilder av ålbygger og andre arbeidere på Svalbard, og publikum deltok villig i navnsetting på mange av disse.

Gunnar Eidet fra historielaget var godt fornøyd med kvelden. Han har selv to brødre som jobbet ved gruvene på Spitsbergen og har selv besøkt øygruppen flere ganger.

Artikkelen fortsetter under bildet

SANG: Visegruppa Røst under ledelse av kapellmester Nils Kåre Nesvold, underholdt med sanger med Svalbardtema. Foto: Per Magne Moan

Hør intervju med Magnhild Bakås som var to år på Svalbard da hun var lita jente, Hans Olav Knudsen fra Røros, som også har bodd på Svalbard og Gunnar Eidet fra Ålen Historielag her:

Hans Olav Knudsen og Magnhild Bakås.

Svalbardkveld i Hovet. Foto: Per Magne Moan

Nøkkelord

ANNONSE