Nea Radio

Svak økning i sykefraværet i Trøndelag

Svak økning i sykefraværet i Trøndelag Foto: Marit Langseth

Sykefraværet i Trøndelag var på 5,9 prosent ved utgangen av andre kvartal i 2019. Dette er litt høyere enn på samme tid i fjor.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det legemeldte sykefraværet var på 5,0 prosent andre kvartal i år, mot 4,9 prosent i samme periode i fjor. Med det egenmeldte sykefraværet på 0,9 prosent blir det totale sykefraværet i Trøndelag 5,9 prosent i andre kvartal 2019. (Heretter omtaler vi kun det legemeldte sykefraværet).

Økning i sykefravær blant kvinner

Det legemeldte sykefraværet er på 6,8 prosent blant kvinner og 3,6 prosent blant menn.
— Det er et internasjonal trekk ved sykefraværet at kvinner har betydelig høyere sykefravær enn menn, og dette har mange forklaringsfaktorer. Graviditet forklarer om lag 40 prosent av forskjellen i aldergruppen 20-39 år. Studier viser at sykefraværet øker for både menn og kvinner i småbarnsperioden, ca 20 prosent for menn og 50 prosent for kvinner, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum. 
De nye tallene viser at det er en økning i sykefraværet både blant menn og kvinner. Økning blant kvinner er på 4 prosent, mens det for menn øker med 2,6 prosent.
– Det betyr at differansen i fraværet øker og det er urovekkende. De siste årene ser vi også at det i Trøndelag har vært en spesielt stor økning blant kvinner i aldergruppa 20-24 år, sier Wigum.

Sykefraværet fortsatt høyt i helse- og sosialtjenester

Sykefraværet i 2. kvartal er høyest innenfor helse og sosialtjenester (7,4 prosent) og transport og lagring (5,6 prosent), mens det er lavest innenfor informasjon og kommunikasjon 2,7 prosent og faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting 3,1 prosent.
På landsbasis er sykefraværet fortsatt klart høyest i kommunal forvaltning (7,1 prosent) deretter følger privat og offentlig næringsvirksomhet (4,5 prosent) og statlig forvaltning (4,4 prosent).

Ny IA-avtale - innsats spisses mot utvalgte bransjer

Like før nyttår ble en ny IA-avtale for perioden 2019-2022 signert. Ett av målene er at sykefraværsprosenten skal reduseres med 10 prosent sammenlignet med årsgjennomsnittet for 2018. Nå spisses innsatsen mot sju utvalgte næringer som har hatt høyt sykefravær over lang tid: Sykehus, Sykehjem, Barnehager, Leverandørindustrien til olje- og gassnæringen, Næringsmiddelindustri, Rutebuss og persontrafikk og bygg- og anleggsvirksomhet.
– Vi ser nå på hvilke bedrifter vi skal gi ekstra oppmerksom i Trøndelag. Vi vil invitere oss inn i enkelte bedrifter med høyt sykefravær og gi et tilbud om samarbeid, sier Wigum.

Stor variasjon i kommunene - varierer fra 3,2 til 9 prosent

Det er stor variasjon i sykefraværet mellom kommunene i Trøndelag. Fosnes har i 2. kvartal det høyest sykefravær med 9 prosent, fulgt av Bjugn med 6,6 prosent. Lavest er sykefraværet har Lierne med 3,2 prosent.

Sykefravær i de fem største kommunene (antall sysselsatte):
Trondheim: 4,6 %
Stjørdal: 5,6 %
Steinkjer: 5,9 %
Melhus: 5,6 %
Levanger: 4,9 %

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...