Nea Radio

Nea Radio

Svak økning av sykefraværet i Sør-Trøndelag

Røros har det laveste sykefraværet i Sør-Trøndelag. Foto: Nils Kåre Nesvold

Ved utgangen av andre kvartal 2017 økte det legemeldte sykefraværet i Sør-Trøndelag fra 5 prosent i fjor til 5,1 prosent i år. Røros har det laveste sykefraværet i fylket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2017 kl 09:26

Ved utgangen av andre kvartal 2017 økte det legemeldte sykefraværet i Sør-Trøndelag fra 5 prosent i fjor til 5,1 prosent i år.
Fraværet for landet er på 5,2 prosent, en økning fra 5 prosent i fjor. Sør-Trøndelag ligger dermed litt under landsgjennomsnittet. Nesten 382 500 dagsverk i Sør-Trøndelag gikk tapt andre kvartal på grunn av sykefravær.

Nesten av tre sykemeldinger er gradert

Ved utgangen av andre kvartal er i overkant av tretti prosent av sykemeldingene gradert. Andelen holder seg stabil fra i fjor. En langt høyere andel kvinner har gradert sykemelding enn menn. Sør-Trøndelag er blant fylkene med høyest andel graderte sykemeldinger. – Ved gradert sykemelding opprettholder man kontakten med arbeidsplassen og drar nytte av restarbeidsevnen. Vi vet at dette minsker risikoen for å falle ut av arbeidslivet ved langvarige sykemeldinger, sier Arve Winsnes, konstituert direktør i Nav Sør-Trøndelag.

Plager i muskel- og skjelett er vanligste årsak til sykefravær

Hvert tredje sykefraværstilfelle har sin årsak i muskel- og skjelettplager. Blant menn er dette hoveddiagnosen hos 4 av 10 sykmeldte. Psykiske lidelser er hovedårsak i 17 prosent av fraværstilfellene. Her er andelen noe høyere blant kvinner. – Psykiske lidelser har stått for den største veksten i sykefraværet de siste årene. Vi ser også at mellom 40 og 50 prosent av de som mottar arbeidsavklaringspenger har en psykisk lidelse som diagnose. Forskning viser at personer med denne type utfordringer i mange tilfeller vil ha positiv effekt av å være helt eller delvis i jobb, sier Winsnes.

Røros har det laveste sykefraværet

I løpet av 2. kvartal har Bjugn det høyeste sykefraværet i fylket. Fraværet ligger på syv prosent. Det er likevel en betydelig nedgang fra samme periode i fjor hvor fraværet lå på 8,3 prosent. Hitra, Skaun og Roan har også høyt sykefravær med 6,8 prosent. I Hitra og Skaun øker sykefraværet, mens Roan har en nedgang fra 8,6 prosent fra i fjor, en reduksjon på over 20 prosent. Sykefraværet øker mest i Hemne og 5,7 prosent av arbeidsstokken er sykemeldt i andre kvartal. Det laveste sykefraværet finner vi i Røros med 3,6 prosent, en kraftig nedgang fra i fjor da sykefraværet var på 4,3 prosent. Trondheim har et sykefravær på 4,8 prosent, en marginal økning fra i fjor.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...