Nea Radio

SV vil bruke pengene på barnevern – ikke NHOs anbudsbyråkrati

Morten Harper, Stjørdal SV. Foto: Privat

- NHOs kampanje for private barnevernkonsern skaper mer byråkrati, dårligere arbeidsforhold og er ikke til det beste for barna som vi skal ta vare på, skriver Morten Harper, førstekandidat for Stjørdal SV, i et svar til Maria Reklev i NHO Service og Handel.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Maria Reklev i NHO Service og Handel mener i et innlegg 6. mai at jeg gir en «feil» fremstilling av privat profitt i barnevern i innlegget «Billig barnevern kan koste dyrt» (14. april). Reklev påstår at jeg har skrevet at «privat barnevern er mer lønnsomt enn olje», uten at jeg i mitt innlegg nevner olje med ett eneste ord. Jeg synes det er en god regel å lese «motstanderens» innlegg før man slenger om seg med karakteristikker.

I rapporten «Barnevern som profittarena», viser kunnskapssentret De Facto at barnevern er noe av det mest lønnsomme man kan investere i, og at sektoren er dominert av kommersielle konsern.

Det er fem store konsern som leverer omkring tre fjerdedeler av de kommersielle barnevernstjenestene. Ifølge De Facto er barnevern en særdeles god butikk for dem. I de fem konsernene har eierne hatt en avkastning på investert kapital på 22-23 prosent de siste årene. I tillegg til barnevern driver de også med blant annet hjemmetjenester, flyktningmottak, bo- og omsorgstjenester og sykehjem.

Regjeringen har presset på for mer privat barnevern, med NHO som heiagjeng. Det statlige barnevernet har økt sine innkjøp fra det private med 40-50 prosent siden 2012.

De Facto skriver at de kommersielle selskapenes profitt i stor grad kommer fra lavere lønns- og pensjonskostnader enn i offentlige institusjoner. Private selskaper utnytter også et unntak fra arbeidsmiljøloven som betyr lengre arbeidsturnuser. Merarbeidet blir ikke lønnet som i statlige institusjoner, og tillitsvalgte mener dette representerer om lag 100 000 kroner i året mindre i lønn.

Vi ser også en utvikling der de ideelle aktørene skvises ut av store kommersielle selskaper. Mangfoldet av tilbud blir mindre og det gir et dårligere barnevern.

NHOs Reklev skriver at vi «bør ta en titt på anbudsdokumenter». Det er ikke nok. Problemet er at anbud og privatisering er dårlig egnet til å sikre grunnleggende velferdstjenester. Anbud og oppfølging koster dyrt og skaper ekstra byråkrati i det offentlige. Private eiere henter ut profitt som i stedet burde vært brukt til bedre barnevern.

SV vil ha ryddige arbeidsforhold i barnevernet, og vi vil bruke pengene til det som er formålet: tiltak for de barna som trenger det mest.

Morten Harper
Førstekandidat for Stjørdal SV

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...