Nea Radio

Styrker tilbudet til samiske pasienter med nytt kontor på Røros

Psykiatrisk sykepleier, Hanne Svinsås Magga, feiret åpningen av SANKS-kontor på Røros med kaker og kaffe til alle som stakk innom. Foto: Marit Langseth

Samisk nasjonalt kompetansetjeneste for psykisk helsevern og rus, SANKS, åpnet fredag kontor på Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– SANKS har fått i oppgave å sikre et likeverdig tilbud til den samiske befolkningen, med utgangspunkt i befolkningens egen kultur og samfunnsliv, sier psykiatrisk sykepleier ved SANKS på Røros, Hanne Svinsås Magga.

Fredag åpnet Samisk nasjonalt kompetansetjeneste for psykisk helsevern og rus, SANKS, kontor i Veksthuset på Røros. Målet er å bedre tilbudet til den samiske befolkningen.

– Slik som det har vært, og som det i flere områder fremdeles er, så opplever mange samiske pasienter at de kommer til behandlere som er dyktige, men som ved slutten av behandlingsperioden sier det har vært veldig lærerikt og interessant å ha en samisk pasient, sier Svinsås Magga og fortsetter:

– Og det er fint det, men det er jo ikke det som er intensjonen. Ved en slik behandlingsrelasjon så er det jo pasientens behov som skal være i fokus, og det ønsker vi å gjøre noe med.

Første gang i sørsamisk område

Dette er første gang SANKS etablerer seg i sørsamisk område.

– Det betyr veldig mye å få et kontor på Røros. Det blir en mye større tilgjengelighet for den samiske befolkningen når vi har et kontor her, sier Svinsås Magga.

SANKS tilbyr samtaleterapi, veiledning og kognitiv terapi til mennesker som er i vanskelige livssituasjoner og som trenger noen å støtte seg på.

– Vi ser for oss at vi skal senke terskelen for det å komme innom å be om hjelp, og at vi skal nå ut til flere mennesker med både informasjon og behandling.

Får flere ansatte i september

I utgangspunktet skal man ha henvisning fra lege før man kommer til SANKS, men Svinsås Magga forteller at man kan ta kontakt direkte med dem også.

– Man kan ringe til oss og få time på kort varsel, eller man kan komme innom når vi har åpen dag. Da er det bare å stikke innom og slå av en prat, og så kan vi bistå med å skaffe henvisning i ettertid, sier Svinsås Magga.

Hun er foreløpig den eneste ansatte, men kontoret vil få en ansatt til i september.

– I tillegg har vi kontor på Snåsa, som bruker å komme ned hit også. Så det betyr at vi er tre personer som kan rullere, hvis det skulle kjennes ut som vi er for tett på noen, så kan man gå til en av de andre.

Hør hele intervjuet med Svinsås Magga her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...