Annonse
Nea Radio

Malvik kommune:

Stuevold-brødrene får kulturprisen

Hedres: Brødrene Trygve (t.v) og Bjørn Stuevold mottar Malvik kommunes kulturpris for 2019. Foto: Eva Lundemo/Malviknytt

Brødrene Bjørn og Trygve Stuevold mottar Malvik kommunes kulturpris for 2019.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Formannskapet i Malvik kommune vedtok i møtet 19/11-2019 at Malvik kommunes kulturpris tildeles Bjørn og Trygve Stuevold.
Brødrene Stuevold tildeles prisen for sin lange og gode innsats for kulturlivet i Malvik, både hver for seg men ikke minst sammen, spesielt som drivkrefter i revymiljøet.
I begrunnelsen gitt av forslagsstiller heter det:
«Gjennom 20 år har de hver for seg hatt ulike sentrale roller i revyarbeidet både i forhold til ledelse av laget, kunstnerisk utvikling og ledelse, produksjon av revynummer, regi og sceneopptredender.
Om lag hvert andre år fra 1998 til 2018 har Saksvik Teaterlag hatt revyforestillinger ei helg i Ytre Malvik Samfunnshus med stappfulle hus fra fredag til og med søndag.

Brødrene har jobbet tett sammen også i forhold utvikling av felles nummer. Mest kjent er revynumrene som viser episoder fra livet til ekteparet Turid (Bjørn) og Bjarne (Trygve), og latterdøra har mang en gang stått på vidt gap på
Ytre Malvik Samfunnshus under «Tytt`Bær-Turid»,(2000) « Lang i maska»(2004) eller «Singel no» (2014) For å nevne noen.
Ekteparet Turid og Bjarne har gjennom 20 år vært et varemerke for Saksvikrevyen. I 2005 vant de NM i revy på Høylandet i klassen Beste sketsj.

Trygve og Bjørn har vært hovedleverandørene til revynumrene til Saksvik Teaterlag. Bjørn med sine underfundige og ganske «cracy» monologer og sketsjer og Trygve med de mange visetekstene som favner alt fra dels skarp samfunnspolitisk brodd og til vare stemningsøyeblikk til nostalgiske situasjonsbeskrivelser fra ungdom og oppvekst på Hundhamaren.
Spesielt disse har bidratt til tilhørighet og fellesskap for folk i ytre Malvik.

Sammen og hver for seg har de bidratt til kultur ved en rekke anledninger både til private og offentlige arrangementer i kommunen. Begge var også aktivt med da kulturkontoret først på 2000 tallet starta en innsamling av revytekster fra hele Malvik Kommune

Trygve har en åpenbar styrke gjennom tekstskriving i ulike sjangre. I 1993 skrev han sammen med Øystein Wenhaug «Heia, heia, gå nå på!» - et jubileumsskrift til Malvik Idrettslags 60 årsjubileum.
Og mange er kjent med hans tankespinn og refleksjoner om smått og stort i mange lørdagsutgaver av Malvikbladet og Bladet de siste årene.
I 2018 laget han en samling av egne dikt som også ble tilgjengelig for andre.
Bjørn har i tillegg til revyarbeidet satt tydelige spor etter seg som leder av Malvik kulturråd i flere perioder. Vil ført og fremst trekke fram hans rolle som pådriver i «Kultursprell» 2004, der alle medlemsorganisasjonene i Malvik kulturråd ble samlet til mønstring og sceneinnslag i en stor forestilling i Olavshallen. (I mangel på eget kulturhus!)

Året etter ble «Kultursprell» fulgt opp av «Kulturbølgen» der hele kommunen ble krydret med varierte kulturopplevelser i hverdagen. Begge arrangementene hadde Bjørn en hånd på rattet sammen med Kåre Moum.

I 2014 kom Bjørn tilbake som leder for Kulturrådet igjen og satt i to perioder som leder. Denne gangen tok han en aktiv rolle som pådriver i forhold til renovering av ytre Malvik Samfunnshus. Takket være Kulturrådets engasjement under Bjørns ledelse og samspill med administrative og politiske ledelse i kommunen, fikk Ytre Malvik Samfunn en etterlengtet rehabilitering.
Til den offisielle åpningen av Nygaardsvoldsmuseet i 2004 skrev Bjørn en fortælling om Johan Nygaardsvold - husmannsguttog statsmann: Hjem, kjære hjem. Som senere er blitt fremført flere ganger, senest ved markeringenav 140 års dagen til Gubben.»

Et enstemmig formannskap sluttet seg til at denne CV’en i aller høyeste grad gjør Bjørn og Trygve Stuevold til verdige vinnere av årets kulturpris.

Prisvinnerne uttrykte stor takknemlighet og glede over å bli tildelt prisen da ordfører Trond Hoseth tok kontakt for å meddele tildelingen.
Etter prisvinnernes ønske vil utdelingen av prisen foregå på ordførerens frivillighetslunsj i Bruket kulturhus den 6. desember 2019 kl 11:00

Ordføreren gratulerer vinnerne med prisen og ser med glede fram til prisutdelingen.

Nøkkelord