Nea Radio

Ny undersøkelse bekymrer:

Studentene sliter psykisk

Vanskelig: Studenter sliter under koronakrisa. Foto: Sofie Skarholt Ottesen

Studenter som bor på hybel sliter mest.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Mange studenter kommer fra andre deler av landet og har ikke så solid nettverk på studiestedet. Dette gjør studentene ekstra sårbare under pandemien, sier leder i Akademikerne, Kari Sollien.

- Dårlig psykisk helse kan ha virkninger langt ut over lengden på pandemien vi står i. Derfor er jeg bekymret for helsen til studentene, sier Sollien.

Studenter som bor alene føler seg mer ensom under pandemien, enn de som har bodd sammen med noen. Halvparten har i stor grad følt seg mer ensomme og 22 prosent har oppsøkt psykisk hjelp etter at pandemien startet. Også studenter som bor i kollektiv med studenter de ikke kjenner opplever stor ensomhet, mens de som bor med samboer har vært mindre ensomme enn snittet, viser undersøkelsen som er gjennomført i februar.

Strever i studiehverdagen

Undersøkelsen viser også at to av tre studenter opplever at koronapandemien i stor grad har gjort det vanskeligere å strukturere studiehverdagen. Blant de som opplever det faglige utbyttet som godt, er det kun halvparten som mener dette. Av studenter som mener de har et svært eller ganske dårlig faglig utbytte svarer 85 prosent at de i stor grad opplever det som vanskeligere å strukturere studiehverdagen.

- Vi ser en tydelig sammenheng mellom psykiske helseplager, vansker med å strukturere studiehverdagen og dårlig læringsutbytte av digital undervisning. De som får god oppfølging fra studiestedet når det gjelder psykisk helse, har mindre problemer med nedstemthet, ensomhet, struktur og bekymringer rundt fullføring av studiet. Oppfølging som universiteter og høyskoler gjør, er derfor viktig, både for studentenes mestring av studiehverdagen og den psykiske helsen deres, sier Sollien.

Studentene misfornøyd med oppfølgingen

Kun en av fire mener studiestedet har fulgt opp studentenes psykiske helse på en god måte i forbindelse med koronapandemien, og en av tre mener oppfølgingen har vært svært eller ganske dårlig.

- Det er viktig at studiestedene jobber med å skape gode fellesskap som er trygge og følger opp studentene tett. Selv om det er noe ulike tilbakemeldinger fra studenter ved forskjellige institusjoner er inntrykket at dette rett og slett ikke er godt nok, sier hun.

Den landsomfattende undersøkelsen er gjennomført i perioden 2. februar – 28. februar 2021 av Respons analyse på oppdrag fra av Akademikerne. 1000 respondenter har svart på undersøkelsen, alle i alderen 20 til 27 år.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...