Nea Radio

Den internasjonale hudkreftdagen

Stress med solkrem? Mer stress med hudkreft!

ILLUSTRASJON Foto: Brian W. Downs / Plainpicture / NTB

Sol er bra for helsa vår, og vi blir solhungrige når kalenderen viser mai, skriver Tom Anders Stenbro, distriktssjef i Kreftforeningen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Våren 2021 har vært en kald fornøyelse her i Trøndelag. Endelig kan vi nyte varmere temperaturer og sol!

Mange er gode til å beskytte oss i sola når vi er i syden. Men det er faktisk like viktig å bruke solkrem med minimum faktor 30 – også her hjemme. Selv om du ikke skal sole deg på stranda; men skal bare stelle litt i hagen, ta deg en kjapp sykkeltur eller spille litt fotball på plenen med barnebarna, så er det den samme sola vi alle har over oss.

Hvorfor? Jo fordi Norge er i verdenstoppen når det gjelder antall som får hudkreft. Årlig er det 2330 som får føflekkreft (melanom)og 307 personer som dør av sykdommen. Ni av ti av hudkrefttilfeller skyldes for mye intens soling og solarium. Det beste er at dette kan du gjøre noe med selv.

Jeg har fire små punkt som jeg håper du tar med deg på de aller fineste soldagene; i hagen, på hytta eller i parken.

1. Begrens tida i sola, unngå å bli solbrent. Nyt sola – uten å bli solbrent. Huden glemmer aldri. Jo flere ganger du blir solbrent, jo høyere risiko har du for hudkreft.

2. Bruk klær og skygge som beskyttelse. Dette er den beste solbeskyttelsen. Jo lysere hud, jo viktigere er det å beskytte seg.

3. Bruk solkrem med minimum faktor 30. En håndfull med solkrem er nok til deg selv. Husk solkrem også når du bare er i hagen.

4. Ikke bruk solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen for hudkreft. Det er ingen trygg, nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.

Nyt sola – ikke bli solbrent!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...