Nea Radio

Støtter satsing på et grunnleggende tilbud innen allsidig jordbruk

Regionrådet for Fjellregionen med høringsuttalelse vedrørende fremtidens utdanningsbehov innen landbruket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

LESERBREV:

Regionrådet for Fjellregionen, som er et samarbeidsorgan for kommunene Holtålen, Røros, Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal og Rendalen samt Hedmark og Trøndelag fylkeskommuner (sistnevnte observatør), viser til invitasjonen til å komme med innspill til utredning om framtidens utdanningsbehov innen jordbruket.

Aller først vil vi gi Høgskolen i Innlandet honnør for en grundig og god utredning om landbrukets behov for høyere utdanning.
Vi støtter de anbefalinger og konklusjoner som det konkluderes med på side 81, og kommenterer følgende punkt: At det satses på et grunnleggende tilbud innen allsidig jordbruk.

Dette er grunnleggende for landbruket i Norge med stor grad av gras- og husdyrproduksjon, og for å gjøre jordbruket mer klimavennlig og bærekraftig.

At det legges vekt på begge driftsformer, økologisk og konvensjonelt jordbruk.
Vi vil minne om at innen økologi er Rørosmat en av landets ledende merkevarer i landet. Det er viktig å høste erfaringer fra hele verdikjeden i forhold til hva som kreves for å skape gode sluttprodukt. I svært mye av vårt område er det marginale forhold i fjellandbruket, som gir økologisk jordbruk ekstra utfordringer, men også ekstra muligheter innen smak på produktene.

At utdanningstilbudet bør få en mer fleksibel struktur med mer valgfrihet slik at den enkelte studenten med sine valgfrie vekter kan bidra til sin egen utvikling ved å velge i retning av en bestemt fagprofil.

Landbruket har som det pekes på mange muligheter innen tilleggsnæring, og det mangler i dag gode utdanningstilbud knyttet til det.
Fjellregionen og Nord-Østerdalen især har store ressurser knyttet til utmarksbeite. Hedmark har også store utfordringer knyttet til rovdyr. Vi mener det bør jobbes med å øke fokuset på hvordan en kan utnytte de store ressursene vi har i utmarksbeite. Når det gjelder seterbruk har Storsteigen videregående skole verdifull kompetanse å bidra med.
At det legges vekt på studentaktiv læring og videreutvikling av praksis.

Jordbruk er et praktisk yrke der gode praktiske løsninger er av stor betydning. Storsteigen vgs er pr dags dato studiested under Fagskolen Innlandet med fagskoletilbudet Grovfôrbasert husdyr-produksjon for fjellandbruket. Fagskole er en yrkesrettet høyere utdanning som bygger på videregående opplæring. Målgruppen for fagskolestudiet Grovfôrbasert husdyrproduksjon er nåværende og framtidige gardbrukere, samt de som kan tenke seg et yrke knyttet til landbruket.

Ved utvikling av nye utdanningsformer bør Storsteigen vgs tas med inn i en videre dialog om behovet for tilrettelegging av ulike tilbud. Dette gjelder også punktet hvor det anbefales å utvikle «blended courses» innen utvalgte emner.

Utredningskomiteen anbefaler at en master i jordbruk blir opprettet ved jordbruksavdelingen ved HINN. Det bør undersøkes, om og hvordan en utviklingsavtale mellom NMBU og HINN om masterstudier i jordbruk, med en god arbeidsdeling mellom institusjonene, kan bli et redskap for å forbedre kvaliteten på utdanning og forskning for et mer bærekraftig, miljø- og klimavennlig jordbruk i Norge i fremtiden.

Vi støtter dette punktet. Vi anbefaler et samarbeid med Storsteigen vgs både om forkurs og innhold i master. Det kan også vurderes desentraliserte studiemuligheter i samarbeid med Storsteigen/Tynset studie- og høyskolesenter.
I regionen har vi et svært aktivt landbruk med flere gode fagmiljøer. Regionrådet har også etablert et landbruksnettverk som gjerne vil delta inn i arbeidet som skal skje framover.

Med hilsen
Ragnhild Aashaug
Ordfører i Tolga og ansvarlig for arbeidet med primærnæringene i Regionrådet for Fjellregionen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...