Nea Radio

Nea Radio

Stort udekket kompetansebehov

Tord Lien er regiondirektør i NHO. Foto: NHO

NHOs kompetansebarometer for 2017 viser at to av tre bedrifter i Trøndelag har et udekket kompetansebehov. – Det er fortsatt betydelig mismatch mellom tilbud og etterspørsel etter kompetanse, sier regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien. 


Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

NHOs kompetansebarometer for 2017 viser at det er et stort gap mellom tilbud og etterspørsel etter kompetanse. Hele to av tre bedrifter i Trøndelag har et udekket kompetansebehov, noe som er høyere enn gjennomsnittet i landet hvor seks av ti rapporterer det samme. På landsbasis svarer også fire av ti av bedriftene med udekket kompetansebehov at de har tapt kunder eller markedsandeler som følger av kompetansemangelen.

- Det er fortsatt en mismatch mellom tilbud og etterspørsel etter kompetanse, sier regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien.
- Dette tyder på at vi har et utdanningssystem som ikke leverer godt nok den kompetansen som arbeidslivet trenger.

Fortsatt stort behov for fagarbeidere

Blant NHOs medlemsbedrifter i Trøndelag er det spesielt stor etterspørsel etter fagarbeidere. Nær 70 prosent av bedriftene i Trøndelag oppgir at de vil ha behov for å rekruttere folk med yrkesfaglig videregående utdanningen de neste fem årene. Etterspørselen er spesielt stor etter yrkesfaglig kompetanse innen teknikk og industriell produksjon, bygg- og anlegg og elektrofag.

- Vi må fortsette å jobbe for at flere velger yrkesfag, sier Lien. 
- For å motvirke mangelen på fagarbeidere trenger vi både effektive lærlingklausuler i offentlige anbud, økt tilskudd til lærebedriftene og vi må satse på tidlig innsats slik at flere kvalifiserte elever søker seg til yrkesfag.

Enda viktigere med utdanning

For første gang har vi også spurt bedriftene om hvilke konsekvenser de anser at digitalisering/automatisering vil ha med hensyn til kompetansebehovet de neste fem årene. To av tre bedrifter har, eller planlegger, å digitalisere og/eller automatisere de neste fem årene og dette påvirker også hvilken kompetanse det vil bli etterspørsel i årene som kommer. Bedriftene i Trøndelag svarer at de vil ha større behov for personer med yrkesfaglig utdanning (24 prosent) og fagskoleutdanning (26 prosent), mens hele 28 prosent av bedriftene sier de vil ha mindre behov for dem med kun fullført grunnskoleutdanning.

- Kompetansebarometeret understreker at det fremover blir stadig viktigere å ha en utdanning, enten fagbrev, fagskole eller høyere utdanning, sier Lien.
- Arbeidslivet stiller stadig større krav til kompetanse og jobber som ikke krever utdanning blir stadig færre. Kompetanse og utdanning vil være nøkkelen for å få jobb i fremtidens arbeidsliv, sier regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...