Nea Radio

Når skuespillerne takker for seg til rungende applaus denne sene julikvelden er det ikke for siste gang denne sommeren, og det kan Bergstaden være stolt av. Foto: Hilde M Bollandsås

Storslått premiere på Elden

Det var sjeldent varmt ved Slegghaugan i hjertet av Bergstaden, da den 25. utgaven av Elden hadde premiere onsdag kveld.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.07.2019 kl 21:30

- Hjertelig velkommen til koselige, og nesten alltid varme Bergstaden, sa ordfører i Røros, Hans Vintervold, da han holdt sin åpningstale like før klokken passerte 21.30 onsdag kveld, til rungende latter fra de nært 1200 tilskuerne som hadde funnet sin plass på arenaen.

Det var kulturminister Trine Skei Grande som hadde fått det ærefulle oppdraget å åpne Elden denne gang.

- Så la nå årene mellom 2019 og 1719 dampe bort. La Elden begynne, avsluttet hun.

Kulturminister Trine Skei Grande sto for den offisielle åpningen av Elden 2019. Foto: Hilde M Bollandsås

Endelig

Skuespillerne fyller sakte, men sikkert scenen, og her har tydelig regissør Catrine Telle lagt sin stødige hånd på verket. Her slentrer ingen når de går, ihvertfall ikke ubevisst.

Den lett gjenkjennbare musikken fyller høyttalerne, og endelig er det i gang. For 25. gang, slik vi kjenner det i dag. Knapt 40 år etter at Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug tok pennen fatt og skrev forløperen «Det brinner en eld».

Det humres godt blant publikum når karolinerne gjør sin morgengymnastikk. Foto: Hilde M Bollandsås

Gode skuespillerprestasjoner

Scenen hvor verksdirektør Bergmann kommer tilbake fra Trondheim lider av i overkant fengende musikk, noe man kanskje må skylde på musikalsk leder Skjalg Raaen for.

Den blir ikke mindre fengende av de sterke skuespillerprestasjonene til Jon Bleiklie Devik og Per Ivar Lundli i sitt syngende munnhuggeri.

Det hele tar en litt uventet, men overraskende god vending når Ellen og Kalle blir byttet ut med profesjonelle dansere. Her har koreograf Arne Fagerholt virkelig gjort et sjakktrekk. Videre skal det nevnes at Oda Smit Ødegaard og Kristoffer Grua Pedersen har en svært god kjemi på scenen i sine roller som Ellen og Kalle.

Erik Wenberg Jakobsen i sin rolle som General de la Barre. Foto: Hilde M Bollandsås

Sterke stemmer

Det er mange sterke stemmer som har fått sin plass i årets utgave av Elden, og det blir bare tydeligere og tydeligere jo lengre vi kommer i stykket.

Den samiske joiken fra øverst på Slegghaugan runger nå over høyttalerne, og det er høy gåsehudfaktor blant publikum.

Den gode svenske uttalen til Erik Wenberg Jakobsen når han synger må også trekkes frem, og ekstra moro er det at regissør Catrine Telle tydelig koser seg blant publikum, når hun sitter og småsynger der hun sitter plassert midt på tribunen.

Silje Lundblad har sin rolle som Maren, og har denne sommeren byttet ut sin vante oslodialekt med gjenkjennbar rørosdialekt, det merkes ikke.

General Armfeldt i Mads Tamnes sin skikkelse sitter under store deler av første akt ganske rolig oppå en tralle på scenen, men hans kraftige sangstemme høres nok helt til Brekken når han trår til for fullt.

Karolinerne skimtes i bakgrunnen, idet de inntar Bergstaden. Foto: Hilde M Bollandsås

Nært 10 000 solgte billetter

I pausen kunne tilskuerne få kjøpt lokal mat og drikke fra Røros-traktene, og flotte barn i fine kostymer solgte program til publikum.

De praktfulle kostymene, lyd- og lysteknikk gjør også sitt til at Elden er en fantastisk opplevelse.

Når skuespillerne takker for seg til rungende applaus denne sene julikvelden er det ikke for siste gang denne sommeren, og det kan Bergstaden være stolt av.

Elden spilles hver dag frem til 3. august bortsett fra søndag, og det var solgt bortimot 10 000 billetter like før premieren.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...