ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Proletarteateret setter opp Evita:

– Store sko å fylle

Evita: 31.oktober er det premiere i Bruket kulturhus i Hommelvik. Terje Sollihaug (t.v) har rollen som Agustín Magaldi, Mildred Marita Ramberg Røthe spiller Evita, Øyvind Jo Heimdal Eik er kapellmester og Jo Arne Fosmo har rollen som Juan Perón. Foto: Anne Gundersen

Proletarteaterets versjon av Andrew Lloyd Webbers musikal har premiere i Bruket 31. oktober.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

31. oktober er det klart for premiere på musikalen Evita i Bruket kulturhus i Hommelvik. Det er Proletarteateret som har gitt seg i kast med oppsetningen, og Jo Arne Fosmo, som innehar rollen som Juan Perón, går til oppgaven med humørfylt ærefrykt.

– Vi må trygt kunne si at styret i Proletarteateret sikter litt høyere her enn de pleier. Så per i dag er det bare å konstatere at vi er på stressnivå fem av fem, ler han.

Evita:

  • María Eva Duarte de Perón er best kjent som Evita (Lille Eva). Hun ble født 7. mai 1919 i Los Toldos i Argentina, og døde 26. juli 1952 i Buenos Aires. Hun var en argentinsk skuespiller og sanger og ble gift med general Juan Perón. Eva Perón fikk stor betydning for den politiske utviklingen i Argentina.
  • Musikalen Evita ble skrevet av Andrew Lloyd Webber og satt opp første gang i 1978.
  • I 1996 kom filmen Evita. Regissør var Alan Parker og tittelrollen ble spilt av Madonna. I de andre hovedrollene finner vi blant annet Jonathan Pryce og Antonio Banderas.
  • Kilder: IMBD, Store norske leksikon.

Tumultene i Argentina på 50-tallet er preget av fascisme. Likevel mener Mildred Marita Ramberg Røthe, som innehar tittelrollen, at det er sterke arbeiderklasselinjer å trekke. Dette gjør at valget av Evita gir mening for Proletarteateret.

– Evita, eller María Eva Duarte de Perón, var en arbeiderklassejente som jobbet seg opp i samfunnet. Hun hadde et stort hjerte for de fattige, selv om andre sider ved henne var mer brutale. Det er vel denne kontrasten som gjør henne så interessant den dag i dag.

Jo Arne Fosmo mener at det er paralleller mellom Argentina på 1950-tallet og mye av det som skjer i verden i dag.

– Vi ser det mange steder. Når mennesker blir sinte nok så koker det over. Da kan det være fritt fram for diktatur og fascisme.

Både Mildred Marita og Jo Arne er enige om at denne oppsetningen er større og mer krevende enn noe av det Proletarteateret har gjort til nå. De tidligere oppsetningene inkluderer blant annet Ungen av Oskar Braaten og Sidlaslaget, som er basert på virkelig hendelser i Hommelvik.

– Noe som dette har vi aldri gått løs på og det er både spennende og litt skremmende, tilstår han.

– Men jeg er sikker på at vi lander godt før teppet går opp på premieren.

På spørsmål om hvorfor Evita fremdeles fascinerer så mange mennesker, svarer Mildred Maritha Ramberg Røthe at vi alle trenger noen å sette vår lit til.

– Vi vil alle føle at det finnes noen som passer på oss. Og på tross av sine skyggesider, så fikk Eva Perón mennesker til å føle seg trygge. Det fortelles at dersom du sendte et brev til Evita og fortalte at du manglet sko, så sørget hun for at du fikk sko. Jeg tror det ligger her. I det at vi alle har behov for å føle at det finnes noe eller noen som er større enn oss og som vil oss vel.

Hør intervjuet med Jo Arne Fosmo, Mildred Marita Ramberg Røthe og Terje Sollihaug i avspilleren under:

Nøkkelord

ANNONSE