Nea Radio

Proletarteateret setter opp Evita:

– Store sko å fylle

Evita: 31.oktober er det premiere i Bruket kulturhus i Hommelvik. Terje Sollihaug (t.v) har rollen som Agustín Magaldi, Mildred Marita Ramberg Røthe spiller Evita, Øyvind Jo Heimdal Eik er kapellmester og Jo Arne Fosmo har rollen som Juan Perón. Foto: Anne Gundersen

Proletarteaterets versjon av Andrew Lloyd Webbers musikal har premiere i Bruket 31. oktober.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

31. oktober er det klart for premiere på musikalen Evita i Bruket kulturhus i Hommelvik. Det er Proletarteateret som har gitt seg i kast med oppsetningen, og Jo Arne Fosmo, som innehar rollen som Juan Perón, går til oppgaven med humørfylt ærefrykt.

– Vi må trygt kunne si at styret i Proletarteateret sikter litt høyere her enn de pleier. Så per i dag er det bare å konstatere at vi er på stressnivå fem av fem, ler han.

Evita:

  • María Eva Duarte de Perón er best kjent som Evita (Lille Eva). Hun ble født 7. mai 1919 i Los Toldos i Argentina, og døde 26. juli 1952 i Buenos Aires. Hun var en argentinsk skuespiller og sanger og ble gift med general Juan Perón. Eva Perón fikk stor betydning for den politiske utviklingen i Argentina.
  • Musikalen Evita ble skrevet av Andrew Lloyd Webber og satt opp første gang i 1978.
  • I 1996 kom filmen Evita. Regissør var Alan Parker og tittelrollen ble spilt av Madonna. I de andre hovedrollene finner vi blant annet Jonathan Pryce og Antonio Banderas.
  • Kilder: IMBD, Store norske leksikon.

Tumultene i Argentina på 50-tallet er preget av fascisme. Likevel mener Mildred Marita Ramberg Røthe, som innehar tittelrollen, at det er sterke arbeiderklasselinjer å trekke. Dette gjør at valget av Evita gir mening for Proletarteateret.

– Evita, eller María Eva Duarte de Perón, var en arbeiderklassejente som jobbet seg opp i samfunnet. Hun hadde et stort hjerte for de fattige, selv om andre sider ved henne var mer brutale. Det er vel denne kontrasten som gjør henne så interessant den dag i dag.

Jo Arne Fosmo mener at det er paralleller mellom Argentina på 1950-tallet og mye av det som skjer i verden i dag.

– Vi ser det mange steder. Når mennesker blir sinte nok så koker det over. Da kan det være fritt fram for diktatur og fascisme.

Både Mildred Marita og Jo Arne er enige om at denne oppsetningen er større og mer krevende enn noe av det Proletarteateret har gjort til nå. De tidligere oppsetningene inkluderer blant annet Ungen av Oskar Braaten og Sidlaslaget, som er basert på virkelig hendelser i Hommelvik.

– Noe som dette har vi aldri gått løs på og det er både spennende og litt skremmende, tilstår han.

– Men jeg er sikker på at vi lander godt før teppet går opp på premieren.

På spørsmål om hvorfor Evita fremdeles fascinerer så mange mennesker, svarer Mildred Maritha Ramberg Røthe at vi alle trenger noen å sette vår lit til.

– Vi vil alle føle at det finnes noen som passer på oss. Og på tross av sine skyggesider, så fikk Eva Perón mennesker til å føle seg trygge. Det fortelles at dersom du sendte et brev til Evita og fortalte at du manglet sko, så sørget hun for at du fikk sko. Jeg tror det ligger her. I det at vi alle har behov for å føle at det finnes noe eller noen som er større enn oss og som vil oss vel.

Hør intervjuet med Jo Arne Fosmo, Mildred Marita Ramberg Røthe og Terje Sollihaug i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...