Nea Radio

Nea Radio

Store overskridelser for NAV Værnes sosial

Sjokkerende: Ordfører Ivar Vigdenes sa i formannskapet i Stjørdal torsdag, at han aldri har opplevd lignende budsjettoverskridelser. Foto: Anne Gundersen

Ordfører Ivar Vigdenes er villig til å kutte i utbetalinger av sosialhjelp for å få ned kostnadene, men overskridelsene skyldes for lave budsjetter, mener leder for NAV Værnes, Merethe Storødegård.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2017 kl 06:48

Tallene for 1. tertial kom fram under NAV Værnes sin presentasjon under formannskapsmøtet i Stjørdal torsdag.

– I all hovedsak skyldes overskridelsene at vi har fått for lave budsjetter i forhold til signalene vi har gitt. Vår henstilling var på 19,6 millioner før budsjettbehandlingene og vi endte med et budsjett på 12,9 millioner, noe som er for lite, sier leder for NAV Værnes, Merethe Storødegård.

Saken fortsetter under lydklippet

Merethe Storødegård, Morten Draveng og Ivar Vigdenes om NAVs budsjett

Nasjonale kutt

Utgiftene har, i år som i fjor, overskredet de estimerte tallene.

– Vi ser at vi har en økning på 5 millioner kroner fra 2015 til 2016 og vi forventer det samme også i år, sier Storødegård. Hun mener at en av årsakene til økningen er tilleggsytelser som nå må gis, i og med at satsene for trygdeutbetalinger har blitt kuttet fra sentralt hold.

– I tillegg ser vi at boutgifter stadig øker. I forbindelse med flyktninger har vi gjerne store familier med mange barn, der forsørgeren eller forsørgerne i tillegg har lav inntekt, noe som også er med på å øke de totale tallene.

Ikke unikt

Storødegård mener at Stjørdal ligger godt an i forhold til mange andre kommuner.

– Vi bruker for eksempel et mindre antal korner på sosialhjelp per innbygger enn man gjør i både Trondheim og Malvik, sier hun.

– Sosialhjelp er en lovpålagt ytelse og en siste utvei for mennesker på sitt mest sårbare og vi vurdere hvert enkelt vedtak om utbetaling nøye, sier Morten Draveng, avdelingsleder i NAV Værnes.

– Vi er nå i gang med en dialog med kommunen for å se nærmere på denne utfordringen, sier Storødegård

Uakseptabelt

– Dette er den mest skremmende kostnadsutviklingen jeg har sett siden jeg begynte i politikken i 2003, sier ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes.

– Vi har hatt lave sosialkostnader i Stjørdal og vi er, og skal være, en en kommune som drives billig og bra. Etter å ha ligget stabilt i mange år, registrerer vi en utvikling de to siste årene som er urovekkende. Vi snakker om en økning på hele 40 % til livsopphold og boutgifter fra ett år til ett annet, og det er dramatisk, mener han.

– Vi må til bunns i hva dette skyldes og skal nå ha en dialog med NAV. Vigdenes sier at han ikke finner lignende eksempler i noen annen kommune av en viss størrelse.

– Jeg har prøvd å finne en kommune med tilsvarende økning over kort tid, men finner rett og slett ikke noe eksempel på det, hevder han og sier videre at han er villig til å støtte nærmest hva som helst for å få tallene ned.

– Dette er utgifter vi ikke kan bære, så om det betyr at vi må senke satsene for utbetaling av sosialhjelp til under det nasjonale nivået, er jeg villig til å støtte dette.

Revisjon

NAV Værnes skal nå ettergås i sømmene og en revisjon kan bli aktuelt.

– Vi må se på både arbeidsrutiner og kanskje på hvert enkelt vedtak, sier Vigdenes.

– Dersom noen velger å flytte fra kommunen fordi vi må kutte utbetalingssatsene, er det noe vi kan leve med. Det vi ikke kan bære er kostnader i denne størrelsesordenen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...