Nea Radio

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

ENDRINGER: Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag Foto: Newswire

Melkeproduksjonen reduseres i kyst- og bynære kommuner – og øker ellers i fylket. I Stjørdal er melkeproduksjonen halvert siden 1998.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mens det er stor nedgang i produsert melkemengde i kyst og bynære kommunene i fylket har det vært en økning i melkemengden i 19 av de øvrige kommunene i Trøndelag siden 1998. For fylket samla har det vært en mindre nedgang i produsert melkemengde i perioden. I 2018 ble det produsert 325 millioner liter melk i Trøndelag, om lag en femdel av samla produksjon.

Omfordeling innad i fylket

Etter at det fra 1997 ble mulig å kjøpe og selge melkekvoter innad i eget fylke, har produsert melkemengde flyttet seg betydelig mellom noen av kommunene i Trøndelag. Mesteparten av omfordelingen skjedde mens fylket var delt i to.

I Stjørdal er melkeproduksjonen halvert siden 1998, dette utgjør 6 millioner liter melk. Prosentvis har nedgangen vært størst på Hitra, hvor 64 prosent av melkemengden har gått ut av kommunen. Stor nedgang har det også vært i Frøya, Skaun, Trondheim, Meråker og Røyrvik.

Økningen i produsert melkemengde har vært størst i Meldal, med en økning på 1,8 millioner liter siden 1998. Prosentvis har økningen de 20 siste åra vært størst i Grong med 32 prosent. Det har også vært en betydelig økning i Hemne, Åfjord, Selbu, Overhalla og Nærøy.

Steinkjer hadde størst melkeproduksjon med 30 millioner liter i 2018, Levanger kommer etter med 24 millioner liter. Videre følger Indre Fosen, Nærøy og Verdal. Talla gjelder for melk levert til meieri eller melkemottak. Melk som blir foredla på gården er ikke med i denne beregningen.

Nedgang i antall melkeleverandører

Det har vært nedgang i antall melkeprodusenter i alle de trønderske kommunene. Siden 1998 har to av tre melkeprodusenter i Trøndelag slutta. I 2018 er det vel 1 500 melkeforetak i hele fylket. I Meråker har ni av ti sluttet i løpet av de siste 20 åra, det er igjen to melkeforetak. I denne statistikken behandles en samdrift med to eller flere kvoter, som ett foretak. Prosentvis har nedgangen også vært stor på Hitra, Frøya, Skaun og Flatanger. I antall produsenter har nedgangen vært størst i Steinkjer og Indre Fosen, hvor henholdsvis 257 og 260 har slutta med melkeproduksjon.

Steinkjer kommune er størst, med 123 melkeprodusenter, videre følger Levanger med 89 og Indre Fosen og Midtre Gauldal med 83 hver.

I kommunene Namsskogan, Frosta, Klæbu, Flatanger, Røyrvik, Meråker og Frøya er det i alle mindre enn ti produsenter.

Stor økning i produksjonen på bruka som er igjen

I gjennomsnitt har det omtrent skjedd en fordobling i melkeproduksjonen på melkebruka som fortsatt produserer melk. Størst har økningen vært i Grong, hvor produksjonen i snitt har blitt firedobla siden 1998. I Meråker har produksjonen blitt tredobla på foretaksnivå. Størst gjennomsnittlig produsert melkemengde har Grong, med 340 tusen liter melk per produsent. Videre følger Meråker, Levanger, Fosnes, Osen og Meldal.

(Kilde: Fylkesmannen i Trøndelag)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...