Nea Radio

Stor nedgang i antall sommerjobber

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen. Foto: Virke

Virkes medlemsundersøkelse for april viser at 15 prosent av virksomhetene vil ansette færre sommervikarer sammenlignet med et normalår.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Dette er urovekkende tall. Koronapandemien har vært svært krevende for mange virksomheter, og det er gjerne unge som rammes først på arbeidsmarkedet. Da mister de unge også verdifull arbeidserfaring for resten av sitt yrkesliv, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

Resultater fra Virkes medlemsundersøkelsen i april viser at det er 15 prosent som vil ansette færre sommervikarer sammenlignet med et normalår. Det er spesielt virksomheter innen faghandel, kultur, servering, reiseliv, service og trening som vil ansette færre sommervikarer. Felles for disse bransjene er at de har vært underlagt svært strenge smittevernstiltak. De har et betydelig lavere aktivitetsnivå sammenlignet med før pandemien og en stor andel virksomheter som rapporterer om likviditetsutfordringer. Dagligvarebransjen planlegger derimot å ansette flere sommervikarer i år.

Ledigheten blant unge under 25 år er høy med over 17 000 helt ledige, viser tall fra Nav. Også fjoråret var tøft for ungdom som ønsket sommerjobb. Tall fra SSB for juni 2020 viste at antall jobber for personer under 25 år gikk ned med 12 prosent sammenlignet med 2019.

– Det er en del usikkerhet knyttet til årets sommersesong for mange virksomheter. Vi vet fortsatt ikke hvor langt vi har kommet i gjenåpningen av samfunnet og hvilke regler som gjelder til sommeren. Det har naturligvis innvirkning på hvor mange virksomheter som forventer å kunne tilby sommerjobber, sier Ivar Horneland Kristensen.

Han kommer også med en oppfordring til virksomhetene.

– Bruk støtteordningen som er særlig innrettet mot sommerjobber. Bruk lønnsstøtteordningen for å få folk tilbake i jobb, dersom det er mulig. Vi trenger å få norsk økonomi i gang igjen og planlegge for gjenåpningen av samfunnet, avslutter Horneland Kristensen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...