Annonse
Nea Radio

Stappfullt på kunstforedrag

Stor interesse for Harald Sohlberg

Foto: Anita Sivertsgård

Lørdag arrangerte Kunst og Kaos foredrag om Harald Sohlberg med kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2019 kl 19:58

Annonse

Over 70 tilhørere hadde funnet veien til Mørkstugata på Røros lørdag ettermidddag.

Artut kulturfest er godt i gang og lørdag ettermiddag var det Kunst og Kaos som åpnet dørene for kunstinteresserte rørosinger.

Harald Sohlberg som levde noen år på Røros og kanskje skapte noen av sine største verk i denne perioden stod på programmet og dette var tydeligvis noe som interesserte mange.

Nattbilder

Sohlberg er kanskje mest kjent for maleriet «Vinternatt i Rondane», men det som regnes som hans aller største kunstverk er «Natt», et maleri av Røros Kirke som det tok han to år å lage.

Der temaet er hvordan mennesker ender sine dager på en trist gravplass, glemt av alle.

Byen ligger avsondret for seg selv ved foten av kirken, og det gir et inntrykk av å være trist og forlatt. Dette maleriet beskriver også mye av Solbergs inntrykk av Røros.

– Han syntes at Røros var forferdelig stygt og mislikte plassen noe kolossalt, kunne kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke fortelle tilhørerne som hadde møtt opp denne ettermiddagen.

– Røros var viktig

Sohlbergs kunst har helt klart formet Røros i ettertiden. Det er hans bilde som har fått navnet «Solbergrekken» som startet prosessen med verning av hus på Røros.

Hans gode venn og riksantikvar, Harry Fett, tok initiativ til dette i 1922 på bakgrunn av akkurat dette maleriet. Husene har blitt rekonstruert og er malt delvis av hvordan dette er fremstilt av kunstneren.

– At Sohlberg har påvirket Røros og at Røros har påvirket Sohlberg er det ingen tvil om, sier Storm Bjerke.

Hør intervju her:

Nøkkelord