Nea Radio

Stappfullt på kunstforedrag

Stor interesse for Harald Sohlberg

Foto: Anita Sivertsgård

Lørdag arrangerte Kunst og Kaos foredrag om Harald Sohlberg med kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2019 kl 19:58

Over 70 tilhørere hadde funnet veien til Mørkstugata på Røros lørdag ettermidddag.

Artut kulturfest er godt i gang og lørdag ettermiddag var det Kunst og Kaos som åpnet dørene for kunstinteresserte rørosinger.

Harald Sohlberg som levde noen år på Røros og kanskje skapte noen av sine største verk i denne perioden stod på programmet og dette var tydeligvis noe som interesserte mange.

Nattbilder

Sohlberg er kanskje mest kjent for maleriet «Vinternatt i Rondane», men det som regnes som hans aller største kunstverk er «Natt», et maleri av Røros Kirke som det tok han to år å lage.

Der temaet er hvordan mennesker ender sine dager på en trist gravplass, glemt av alle.

Byen ligger avsondret for seg selv ved foten av kirken, og det gir et inntrykk av å være trist og forlatt. Dette maleriet beskriver også mye av Solbergs inntrykk av Røros.

– Han syntes at Røros var forferdelig stygt og mislikte plassen noe kolossalt, kunne kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke fortelle tilhørerne som hadde møtt opp denne ettermiddagen.

– Røros var viktig

Sohlbergs kunst har helt klart formet Røros i ettertiden. Det er hans bilde som har fått navnet «Solbergrekken» som startet prosessen med verning av hus på Røros.

Hans gode venn og riksantikvar, Harry Fett, tok initiativ til dette i 1922 på bakgrunn av akkurat dette maleriet. Husene har blitt rekonstruert og er malt delvis av hvordan dette er fremstilt av kunstneren.

– At Sohlberg har påvirket Røros og at Røros har påvirket Sohlberg er det ingen tvil om, sier Storm Bjerke.

Hør intervju her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...