Nea Radio

Stor innsats fra «Trønderbataljonen» bidro til å slukkingen av skogbrannene i Jämtland

Jeg er stolt av innsatsen vi gjorde og navnet vi fikk, sier brannsjef Frode Skogs.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fra mandag 16. juli var flere brannvesen fra Trøndelag i Jämtland i et samlet krafttak mot skogbrannene som herjet midt i Sverige. Lokale brannkonstabler fra Tufsingdal, Os, Røros og Brekken utgjorde en viktig del av dette mannskapet.

Etter ankomst i Sverige, fikk mannskapene fra Trøndelag raskt kallenavnet «Trønderbataljonen»

– Et navn vi bærer med stolthet, sier virksomhetsleder/brannsjef i Os, Røros, Holtålen og Tydal kommuner, Frode Skogås.

Stor innsats fra våre lokale brannvesen

Totalt var 22 brannkonstabler fra brann- og redningstjenesten i Os og Røros med i løpet av de 14 dagene slukningsarbeidet pågikk.

Storparten av det lokale mannskapet kom fra Tufsingdal og Os, i tillegg til Brekken og Røros.

Saken fortsetter under bildet

Brannbilen tilhørende Os kommune som viste seg å være spesielt godt egnet til slokking av skogbrannen i Sverige, og ble derfor brukt mye i innsatsen i Sverige.

– Det er ingen tvil om at vårt mannskap gjorde en formidabel innsats som ble lagt merke til både av norske og svenske kollegaer, sier Skogås.

Han er imponert over viljen til å stille opp på hardt og tidvis farlig arbeid midt i fellesferien, og kan ikke berømme sine mannskaper nok.

– Grovt regnet brukte vi over 900 timer bare til slukning og etterslukking, i tillegg til alt forarbeid og forflytning.

Brannslukking og etterslukking

I begynnelsen var all innstas konsentrert om slukning og om å hindre at brannene spredte seg. Etter hvert ble også etterslukking en viktig jobb fordi brannen ved flere anledninger blusset opp igjen.

I tillegg til et betydelig mannskap, stilte også Os og Røros brann- og redningstjeneste med viktig brannutstyr og brannbil. -Stor slitasje på utstyret vitner om svært tøffe forhold.

Brannsjef Skogås legger ikke skjul på at bistanden til Sverige har vært utfordrende på flere hold.

– Samtidig sitter vi igjen med en god porsjon erfaring som vi i fellesskap skal bygge videre på. Vi er blitt et felles Trøndelag og samarbeid over grensen til Sverige fungerte godt. For øvrig ser vi at samarbeidet mellom de ulike brannvesnene er noe vi må videreutvikle fremover.

Fokus på forebyggende arbeid

Også lokalt har vi hatt en spesielt tørr sommer med totalforbud mot åpen ild i store deler av perioden. Brannene i Sverige viser at forbyggende arbeid er viktig.

– Min vurdering er at totalforbudet mot åpen ild har vært helt riktig og nødvendig, sier Skogås.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...