Nea Radio

Senterpartiet i Sør-Trøndelag:

Stopp sentraliseringen av statlige arbeidsplasser 

Maren Grøthe og Heidi Greni i Senterpartiet

Antallet statlige arbeidsplasser øker, likevel synker tallet i 261 av landets kommuner, spesielt i distriktene. En slik utvikling kan vi ikke godta, sier  Maren Grøthe og Heidi Greni i Senterpartiet i dette leserinnlegget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Siden regjeringen Solberg tok over i 2013 har det blitt etablert over 21 000 nye statlige arbeidsplasser. Dessverre ser vi gang på gang at de havner i Oslo eller i de andre storbyene. Regjeringens egne tall viser at vi i Sør-Trøndelag har fått 3201 av dem, hvorav 3191 har gått til Trondheim. Midtre Gauldal og Melhus derimot, har mistet over 100 arbeidsplasser på disse 7 årene. Indre Fosen har mistet 41 og Selbu 22, som er bare noen eksempel av mange.  

Vi i Senterpartiet vil utvikle hele Norge. Levende lokalsamfunn i by og bygd, ved fjell og fjord, har en egen verdi. Skal vi bevare disse verdiene, krever det en distriktspolitisk satsing for å sikre at flere skal få mulighet til å bosette seg utover i fylket vårt i tiden fremover. Relevante arbeidsplasser og variasjon i arbeidsmarkedet, slik at ungdom kan flytte tilbake til distriktet etter endt utdanning, er en viktig del av dette arbeidet. Her må vi stå sammen med næringslivet, men staten må også gå foran som et godt eksempel og vise vei. 

De statlige arbeidsplassene er et viktig grep i dette. Først og fremst må vi gå bort fra automatikken i at statlig administrasjon trenger å ligge i de mest sentrale strøkene, og begynne å flytte arbeidsplasser ut i kommunene istedenfor å slå sammen tjenestesteder over en lav sko som regjeringen gjør. De arbeidsplassene som er sentralisert må ses på en gang til og direktoratene må gås gjennom. Ut fra disse vurderingene kan vi benytte desentralisert utdanning til å tilpasse arbeidsmarkedene i de ulike regionene.

Å organisere stillinger med fleksible arbeidssteder er også et alternativ som må ses nærmere på. Tiden vi er inne i viser at det er mye som er mulig å gjennomføre uavhengig av hvor man befinner seg. Det kan vi utnytte ved at enkelte ansatte kan ha kontorsted utenfor arbeidsgivers lokaler, slik at noen i samme enhet kan ha arbeidssted på Oppdal, imens andre har ved Agdenes.  

Regjeringen snakker stadig vekk om planer og strategier for å flytte statlige arbeidsplasser ut i landet, men tallene viser at det er på tide å gå fra ord til handling i denne politikken.
Senterpartiet fremmet et forslag i Stortinget i september om å flytte 5000 statlige arbeidsplasser ut av Oslo i september, men ble dessverre stående alene om forslaget.

Covid-19 har vist oss hvilke uante muligheter vi har dersom vi tørr å tenke nytt, men dette krever vilje i tiden fremover og en tro på at det er mulig å utvikle hele Norge i praksis.
Det skal vi i Senterpartiet alltid arbeide for.  
 
Heidi Greni, Stortingsrepresentant for Senterpartiet 
Maren Grøthe, 3.kandidat til Stortinget  

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...