Nea Radio

Bispemøte i Trondheim:

Stolte av de som har stått frem

Foto: Anette Fossmo

Et samlet bispemøte stiller seg bak at kvinners prestetjeneste er en nødvendighet og en ressurs for kirken.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fredag formiddag møtte biskopene pressen for å avsløre hvilke tema de har diskutert under bispemøte som har funnet sted i Trondheim den siste uken. Et av de viktigste temaene som ble tatt opp var samarbeidet blant prestekollegaer, med et spesielt fokus på enkelte mannlige presters holdninger til samarbeid med kvinner i prestetjeneste.

Av de til sammen 12 biskopene er halvparten av dem kvinnelige, flere forteller historier om hvordan de har blitt diskriminert i jobben sin, fra å bli anbefalt og ikke ta en jobb til å bli fortalt at man egentlig ikke er godt nok egnet for jobben.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Skjelettet som har falt ut av skapet

De er ekstra stolte av de som har våget og stå frem. Mange forteller at problemet har vært mye større enn først antatt og at mye har foregått i det stille. Når omfanget har kommet opp i dagens lys beskriver de det som skjelettet som har falt ut av skapet. Det positivet er at nå som det har kommet ut, har det vært mye enklere å ta tak i det å ta det på alvor. Biskop Kari Veiteberg ved Oslo bispedømme forklarer:

- Det er veldig positivt at det har blitt en stor snakk om det, fordi det har nok foregått en del ting i det stille. Man har kanskje ikke ville snakket så høyt om det fordi man har vært redd for å bli fryst ut eller sett på som ubehagelig.

- At dette kommer opp og frem, at vi sier det som det er, kan vi kanskje ikke ta for gitt. Vi må si det om igjen og om igjen. Jeg tenker at dette er viktig og nå kom tiden på bispemøtet hvor vi holdt frem dette, fortsetter hun.

Det er derfor gledelig at de nå kan presentere holdninger som alle 12 biskopene i bispemøte stiller seg bak og står sammen om. De er nå tydelige på hvordan de vil ha det fremover: både kvinner og menn skal kunne ta imot kallet til å bli prest. Kvinners kirketjeneste er en viktig ressurs og en velsignelse for kirken.

Kan ikke velge og avstå fra samarbeid med kollegaer

Det er enighet om at en prest ikke kan påberope seg en rett til å avvise samarbeid med andre prestekollegaer. Det er selvfølgelig full meningsfrihet, men en praksis som kan skade arbeidsmiljø og kvinnelige prester skal ikke tolereres.

Det er biskopens ansvar som arbeidsgiver å treffe tiltak som sørger for at alle som arbeider i kirken ivaretas. Mannlige prester som har problemer med kvinner i prestetjeneste må ta kontakt med biskopen, som skal finne en god løsning.

- Det er vi som skal sørge for at våre prester har en god arbeidsdag. Det er biskopen som skal ha en samtale og ordne dette på en måte som ikke gjør kvinner skadelidende, sier Biskop Kari Veiteberg.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...