Nea Radio

Kommunene mister doser til Oslo:

Stjørdalsordføreren ber folk stole på medisinsk ekspertise

Frustrert: Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, er frustrert over politikere som høylydt tar til orde både for og imot den geografiske skjevfordelingen av vaksinedoser. Foto: Skjermdump

– Å stille spørsmål ved avgjørelser tatt av fagfolk er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste, mener Ivar Vigdenes.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 03.03.2021 kl 17:59

– Det er så enkelt at når du stiller spørsmål ved regjeringens avgjørelse, som er basert på medisinsk ekspertise, så betyr det en av to ting, sier ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, etter den opphetede debatten rundt en omlegging av vaksinestrategien.

– Enten setter du dine meninger over de avgjørelsene den medisinske ekspertisen tar, eller så aksepterer du en større utstrekning av lidelse og død.

Det var under en pressekonferanse i går tirsdag, at den nye strategien ble presentert.

– Nå er de fleste av de mest sårbare blant oss ferdig vaksinerte og dermed kan vi gå igang med å fordele doser etter innbyggertall, sa helse og omsorgsminister Bent Høie (H) under pressekonferansen.

Folkehelseinstituttet har imidlertid vurdert situasjonen og kommet fram til at det må en geografisk skjevfordeling til for å slå ned smitten i de hardest rammede områdene. Det betyr at landets 330 minst belastede kommuner skal gi 3 % hver til de hardest rammede.

Stjørdal er en av kommunene som må gi fra seg vaksiner, men ordfører Ivar Vigdenes støtter folkehelseinstituttets anbefaling.

– Det som vurderes å samlet sett gi en minst mulig sannsynlighet for lidelse og død er så åpenbart riktig for meg at det blir vanskelig å argumentere. Jeg må innrømme at jeg blir frustrert over andre politikere som høylydt tar til orde for og i mot en skjevfordeling til Oslo og andre områder.

– Det samme ville være gjeldende om smittetrykket hadde vært størst i Trondheim og vi hadde fått beskjed om å sende doser dit. Vi ville ha gjort det uten å mukke.

Han håper, for den framtidige håndteringen av pandemien, at vi i størst mulig grad lar fagfolk gjøre jobben sin.

– Det vil i sum føre til størst mulig legitimitet bak de beslutningene som tas.

De neste ukene vil vaksinering i Norge i all hovedsak handle om å distribuere dose nummer to til helsepersonell og de eldste aldersgruppene.

Den geografiske skjevfordelingen vil derfor ikke tre i kraft før i midten av mars. På det tidspunktet tyder alt på at tilgangen på vaksiner vil være større over hele landet.

– Dette bør heves over politikk og også partipolitikk, i den grad noen vrir saken til å handle om det. Nå må vi puste med magen og komme oss gjennom den siste fasen sammen. Punktum, sier Ivar Vigdenes.

Hør intervjuet med Ivar Vigdenes i avspilleren under:

Dette er blant kommunene som donerer doser:

 • Frosta
 • Malvik
 • Melhus
 • Meråker
 • Oppdal
 • Orkland
 • Røros
 • Selbu
 • Stjørdal
 • Tydal
 • Holtålen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...