Nea Radio

Nea Radio

Unyansert framstilling av lærernormen

Unyansert: Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, mener at fremstillingen av innføringen av lærernormen er utilstrekkelig. – Det essensielle spørsmålet er hva dette vil koste og hvem som skal betale for det. Foto: Anne Gundersen

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, mener at innføringen av lærernormen kan få alvorlige konsekvenser for mange kommuner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2017 kl 08:22

Den nye lærernormen har fått mye oppmerksomhet i media den siste tiden. Normen innebærer at det settes som mål at det skal være maks 16 elever per lærer i 1. til 4. trinn og maks 21 elever pr lærer i 5. til 10. trinn fra høsten 2018. Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, mener at media presenterer et unyansert bilde av dette.

– Det essensielle spørsmålet når det gjelder innføringen av lærernormen er hvor mye dette kommer til å koste og om staten kommer til å fullfinansiere dette, mener Ivar Vigdenes.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Voksentetthet

Vigdenes hevder at for mange kommuner vil tiltaket føre til at voksentettheten reduseres i skolen.

– Jeg er foreløpig ikke bekymret for Stjørdal kommune. Her har vi satset på lærertetthet og har en dekning som ligger over landsgjennomsnittet. Men for mange kommuner vil det føre til at man må flytte på ressurser og gå ned for eksempel i antall ungdomsarbeidere, assistenter, miljøarbeidere og den type tjenester. En firkantet lærernorm kan føre til at voksentettheten synker i skolen og det kan få dramatiske konsekvenser, sier Vigdenes.

Lokalkunnskap

Den enkelte kommune vet selv best hvor skoen trykker i skolesystemet, mener Vigdenes.

– For oss som har en relativt høy lærertetthet, vil det kanskje være klokere å sette inn ressurser på de tidligere nevnte gruppene som for eksempel ungdomsarbeidere, enn å etterstrebe å nå et visst antall lærere, sier Vigdenes.

– Hvordan denne balansen bør være, er noe kommunene selv vet best.

Attraktivt

Vigdenes forklarer at han er tilhenger av lærerreformen og videreutdanning av lærere.

– Jeg mener det er viktig at vi gjør læreryrket attraktivt og at vi får de best egnede lærerne, heller enn dette med å nå et visst antall lærere.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...