ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Ærefullt samfunnsoppdrag

På plass: Tommy Reinås fra Stjørdal MDG og Rune Krogh fra Senterpartiet i Røros, er blant de 78 nye fylkestingsrepresentantene som gleder seg til å ta fatt på jobben i et samlet Trøndelag. Foto: Anne Gundersen

Både Tommy Reinås (MDG) og Rune Krogh (Sp) syntes det er flott å være blant de 78 som skal representere trønderne i det nye Trøndelag fylkesting.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Onsdag ble en historisk dag da fylkestinget i det som fra 1. januar blir Trøndelag fylkeskommune, samlet seg for første gang. De 78 ferske representantene overvar konstitueringen av tinget, så vel som det formelle valget av fylkesordfører og varaordfører og det hele foregikk på Stiklestad.

– Dette er en stor dag og nå er vi alle trøndere, sier Tommy Reinås, som blir MDGs gruppeleder i det nye fylkestinget.

– Nå har vi regionen på plass og dette er en av de større regionene i Norge. Nå blir jobben å samle oss og å få ekstra kraft.

– Demokratiet er en stor sak for Norge og dette er en del av demokratiet så det er med ærefrykt jeg går til dette, sier Rune Krogh fra Senterpartiet Røros.

– Dette er historisk fordi vi opphever en kongelig resolusjon som splittet oss og nå er vi samlet igjen. Det har vært mye debatt for og imot, men nå ser jeg at vi fokuserer på felles løsninger.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Lite som skiller

Begge er enige om at det er mer som samler enn det som skiller nord- og sørtrønderen.

– Det er jo ikke slik at vi noen gang har kalt oss selv sørtrøndere eller nordtrøndere når vi har vært utenfor regionen, smiler Reinås.

Roller

Da intervjuet ble gjort, var det enda ikke helt klart hvilke roller hverken Reinås eller Krogh vil få i det nye fylkestinget.

– Nå må vi først gjennomføre dette konstituerende møtet og få vedtatt alt som vedtas skal, men jeg vet hvilke områder jeg kommer til å jobbe innenfor, sier Krogh. Reinås på sin side kan fortelle at han skal sitte i formannskapet og også mest sannsynlig hovedutvalg for næring.

Kollektivt

Begge er opptatt av samferdsel.

– Det vil bli mye rimeligere å reise kollektivt. Vi går ned fra 830 takstsoner til det som i realiteten blir syv takstsoner og for oss som bor i distriktene vil dette utgjøre en stor forskjell, sier Krogh.

– I Trondheim ser vi også at alle fossile busser og ferjer skal byttes ut med elektrifiserte og dette er veldig positivt, sier Reinås.

Brenner

Krogh satt i kollektiv og regional utvilkingskomite for Sør-Trøndelag tidligere og brenner for regional næringsutvikling og det å ta hele Trøndelag i bruk. Reinås peker på det at man i oppkjøringen til sammenslåingen har vedtatt et klimabudsjett der men skal redusere klimautslippene med 40% innen 2030.

– Her tar vi på oss ledertrøya. Foruten Trøndelag er det bare Oslo som har vedtatt et klimabudsjett, så det syntes jeg er veldig spennende nå når vi går inn i det grønne skiftet.

– Du skal ikke se bort fra at vi havner i samme hovedutvalg, sier Krogh lurt.

Nøkkelord

ANNONSE