Nea Radio

Avtale om politisamarbeid

Lensmann i Værnes politidistrikt Kjetil Ravlo, ordfører i Tydal Ole Bjarne Østby og ordfører i Selbu Ole Morten Balstad signerer den nye avtalen. Foto: Stian Elverum/Nea Radio

Selbu og Tydal kommuner signerte i dag en avtale om tjenestetilbud og samarbeidsavtale om politiråd med Trøndelag politidistrikt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er Værnes lensmannsdistrikt som nå skal ivareta tjenestetilbudet til innbyggerne i både Selbu, Tydal, Malvik, Frosta, Meråker og Stjørdal. Lensmannsdistriktet har nå tre tjenestesteder: Selbu & Tydal lensmannskontor, Trondheim lufthavn lensmannskontor og Stjørdal lensmannskontor.

Ulik åpningstid

Stjørdal har det største tjenestestedet, og lensmannskontoret har åpent for publikumsekspedisjon hverdager fra 09-15. I tillegg er det tirsdager åpent fra 09-17.

Selbu & Tydal lensmannskontor har åpningstid tirsdager 09-15 og torsdager 09-15.

Trondheim lufthavn lensmannskontor har åpent dag og kveld mandag til fredag, men tilgjengelighet er noe avhengig av oppgaver knyttet til lufttrafikken.

Fullverdig polititjeneste

I avtalen heter det at Værnes lensmannsdistrikt skal gi en fullverdig polititjeneste innenfor sitt geografiske område. På alle de tre tjenestestedene har innbyggerne mulighet til å levere anmeldelser og få støtte og bistand knyttet til søknader, sivil rettspleie og forvaltningsoppgaver, samt også få veiledning om politiets tjenestetilbud.
Politiet kan kontaktes på telefon 02800 og 112 (nødtelefon) hele døgnet. - 95 prosent av nødtelefonene skal besvares innen 20 sekunder, framgår det av avtalen.

Kriminalitetsforebygging

Det kriminalitetsforebyggende arbeidet skal ivaretas av politikontaktene, dedikerte forebyggere og politipatruljen. Felles forebyggende enhet understøtter tjenesteenhetenes forebyggende arbeid. Kriminalitetsforebygging skal være politiets primærstrategi, arbeidet skal være kunnskapsbasert og skal utføres i nær samhandling med kommunene og andre samarbeidspartnere. Politiet vil i løpet av de nærmeste årene få resultatindikatorer på kriminalitetsforebyggende arbeid.

Døgnberedskap

Beredskapen ivaretas av døgnkontinuerlig politipatruljer og innsatsledelse med utgangpunkt fra Stjørdal og Trondheim lufthavn. Operasjonssentralen og politiets Felles operative tjenester skal understøtte beredskapen i tjenesteenhetene og prioritere og koordinere oppdrag.

Kravet til responstid i Trøndelag politidistrikt er at politiet skal være på stedet i 80 prosent av oppdragene innen 20 minutter i tettbygde strøk (2000 – 20000 innbyggere) og 37 minutter utenfor tettbygd strøk . Responstidskravet gjelder for oppdrag som gjelder liv, helse og samfunnsviktige verdier. Som en del av beredskapen deltar politiet også i kommunens kriseledelse, heter det videre i avtalen.

SLT-avtalen fornyes

Kommunene forplikter seg til å videreføre det som heter Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT).
SLT-funksjonen er en viktig del av det kriminalitetsforebyggende arbeidet og ligger til grunn for all samordnet innsats og samhandling mellom kommunene og politiet i det rus- og kriminalitetsforebyggende perspektivet.

Det er SLT-koordinatoren som skal være pådriver for arbeidet og kontakten med politiet.

Politikontakten

Avtalen med kommunene beskriver også politikontakt og politiråd som en av nærpolitireformens seks prioriterte funksjoner.

Samarbeidet med kommunene utøves på tre nivåer; strategisk, operasjonelt og taktisk. Strategisk nivå er tjenesteenhetsleder som møter i politiråd/interkommunale politiråd og inngår forpliktende avtaler med kommunene. Operasjonelt nivå vil være politikontakten som den enkelte kommunen kan ta kontakt med eller som tar kontakt med kommunen for gjennomføring av det som er avtalt. Taktisk nivå er medarbeider som samarbeider med kommunene om konkrete utfordringer/oppgaver.

- Politikontakten vil være bindeleddet på alle tre nivå med politi og kommune for å løse utfordringer i samarbeid med kommunen, heter det i avtalen.

Politiråd

Politirådet skal være politiets og kommunens formaliserte samarbeidsforum for det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet, for samordning av beredskapsplaner og for arbeid med samfunnssikkerhet.
Gjennom utveksling av kunnskap og erfaring mellom politi og kommune skal politirådet bidra til involvering og gjensidig ansvarliggjøring av lokale myndigheter, næringsliv, frivillighetssektoren samt politiet i det kriminalitetsforebyggende arbeidet og innen beredskap og samfunnssikkerhet.

- Ved saker knyttet til samfunnssikkerhet og beredskap utvides politirådet med beredskapskoordinator, leder brann og leder helse, eventuelt andre etter konkret vurdering, heter det i avtalen.

Politirådet i Selbu og Tydal for perioden blitt enige om følgende satsningsområder i 2019, der punktene 1, 2 og 6 skal prioriteres:

1. Vold og seksuelle overgrep mot barn: Samarbeid og samordning av innsats slik at vold og seksuelle overgrep mot barn forebygges i alle samfunnslag.
2. Forebyggende tiltak knyttet til barn og unge: Rusforebygging og oppfølging av barn og unge i risikogrupper, herunder øke debutalderen for alkohol.
3. Beredskap og krisehåndtering: Identifisere samarbeidsområder innenfor beredskap og samfunnssikkerhet.
4. Forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme: Utvikle handlingsveileder for samarbeid og følge opp denne for felles forebyggende innsats. Kontaktpersoner hos politiet er radikaliseringskoordinator og politikontakt.
5. Felles innsats mot arbeidsmarkedskriminalitet og sosial dumping: Samarbeid og samordning av innsats. Kontaktpersoner hos politiet er næringslivskoordinator og politikontakt.
6. Skjenking og ruspolitikk: Forebygge overskjenking og bruk av illegale stoffer, skjenking til mindreårige, vold og ordensforstyrrelser, og gi økt trygghetsfølelse for befolkningen.

Avtalen ble undertegnet torsdag av lensmann i Værnes, ........ samt av ordfører Ole Morten Balstad (Selbu) og Ole Bjarne Østby (Tydal).

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...