Nea Radio

Nea Radio

Ungdomskonferanse skal fremme engasjement

Engasjement: Ungdomspolitikerne Anna Kaisa Partapouli fra Norge, Johanna Njaita fra Sverige og Laura Pieski deltok på ungdomskonferansen under Tråante 2017. Foto: Anne Gundersen

Det har blitt kult å være ung og samisk, men det er enda en lang vei å gå før man er i mål, mener leder for sametingets ungdomspolitiske utvalg, Anna Kaisa Partapouli.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er ingen tvil om at mye har skjedd siden samene holdt sitt første landsmøte i 2017.

– Den gangen kjempet man mot fornorskning og rasegenetikk og der er vi ikke i dag. Likevel har vi en lang vei å gå, mener Anne Kaisa Partapouli.

Partapouli er leder for Samisk parlamentarisk råds ungdomsråd i Norge og Johanna Njaita fra Sverige og Laura Pieski fra Finland har tilsvarende verv i sine hjemland.

– Dette krever engasjement og det er nettopp dette som er tema for ungdomskonferansen i år.

Saken fortsetter under lydklippet

Anna Kaisa Partapouli, Johanna Njaita og Laura Pieski er samiske ungdomspolitikere fra henholdsvis Norge, Sverige og Finland.

Samlende

Ungdomskonferansen arrangeres annethvert år i regi av Samisk parlamentarisk råd.

– Det er viktig for oss å komme sammen på denne måten og ta tak i det vi som unge samer ser som utfordringer, mener Njaita.

– Vi samer er ett folk, uansett hvilket land vi bor i, sier Pieski.

– Derfor har vi mer til felles med hverandre enn vi har med nordmenn, svensker og finner og det oppleves samlende å delta på konferanser som dette.

Kult

Det har blitt kult å være ung og samisk, mener alle tre. Men dette kan også by på utfordringer.

– Vi har skrekkeksempler blant annet fra Finland, der klesprodusenter har begynt å produsere mote basert på tradisjonelle kofter. Det de lager er ikke autentisk og vanner ut kulturen vår, mener Pieski.

– Derfor er en av saken vi er opptatt av, at alle genuint samiske produkter må merkes som autentiske. Vi må ta grep for at ikke vi skal oppleve det samme som det urbefolkningen i USA har opplevd, at de tradisjonelle draktene blir kommersialisert.

Hardt

Alle tre har kost seg under Tråante 2017, men de innrømmer at det også kan være slitsomt.

– Vi er jo massevis av ungdom som samles, så det skal ikke legges skul på at det blir sene kvelder, ler de tre ungdomspolitikerne.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...