Nea Radio

Nea Radio

– Prisene på mat må opp for å sikre landbruket

Ønsker endring: Vegard Vigdenes er igangsetter av Aksjon Ny Landbrukspolitikk og ønsker seg politikere som tar grep for å snu den langvarige utviklingen innen landbruket. Her er han sammen med Torgeir Strøm, førstekandidat for SV Nord-Trøndelag. Foto: Anne Gundersen

– Prisene på norsk mat må opp for å sikre landbruket og matsikkerheten og dette tror jeg forbrukeren forstår, mener Vegard Vigdenes, initiativtaker til Aksjon Ny Landbrukspoltikk

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

For Vegard Vigdenes, igangsetter av Aksjon Ny Landbrukspolitikk, er spenningen like stor foran hvert valg.

– Særlig med tanke på matproduksjon, som er det jeg er mest opptatt av. Gjennom de siste 20 årene har vi sett at selvforsyningen går ned og det samme gjelder matsikkerhet. Vi ser at gjelda øker blant bønder og at produksjonsinntektene er lavere enn utgiftene, sier Vigdenes.

– Det jeg er spent på er om det er noen politisk parti som faktisk er villige til å foreta en kursendring

Saken fortsetter under lydklippet

Vegard Vigdenes og Torgeir Strøm om norsk landbrukspolitikk

Prisene må opp

SVs førstekandidat i Nord-Trøndelag, Torgeir Strøm, mener at prisene på norsk mat må opp for å sikre landbruk og matsikkerhet, noe Vigdenes er enig i.

– Tollvernet gir rom for å heve prisene på norsk mat men politikerne skjuler seg ofte bak at dette ikke er tilfelle. Vi må bevisstgjøre forbrukeren og jeg tror at dette er noe folk vil ta inn over seg, mener Vigdenes.

– Vi har et etisk ansvar for å holde høy matsikkerhet og dette tror jeg folk forstår, mener Strøm.

– Jeg tror at norske forbrukere er villige til å akseptere at dette vil bety høyere priser, sier Strøm. Han innrømmer at dette er å legge en moralsk og økonomisk byrde på forbrukere.

– Vi innser at det er mange også her i landet som sliter økonomisk. Derfor ønsker vi i SV å senke skattene for de som tjener minst for å sikre at disse ikke rammes dersom vi får hevet prisene på mat.

Økt tempo

Vigdenes mener at vi ser en akselerering i utvikling under sittende regjering.

– Denne utviklingen har pågått over år, men det vi ser nå er at ting endres raskt. Og jo fortere endringene går, jo vanskeligere blir de å reversere. Regjeringen øker tempoet når det gjelder å gi mer og mer tilskudd til de som er mest avhengig av å importere fôr fra utlandet og dette er problematisk, mener han.

Torgeir Strøm mener at Vigdenes peker på vesentlige punkter.

– Vi er inne på en kurs der det går mot et industrilandbruk. For meg er jordbruksavtalen viktig i forhold til velferdsgoder og vi må tette inntekstgapet til andre grupper. Vi må også ha tydelige mål når det gjelder selvforsyning og matsikkerhet og dette må vises i oppgjøret.

Korn

Vegard Vigdenes sier at per i dag er det et konkret tiltak som kunne være et virkemiddel for å komme i gang med endringer.

– Det må være mer lønnsomt for den norske bonden å bruke gress enn å bruke importert kraftfor i kjøttproduksjon. Dersom vi skal ha noen mulighet for å nå våre mål kan man ikke subsidiere importen av kraftfor slik at det blir billigere enn norskt gress.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...