Nea Radio

Ryddet plass for truet edderkopp

KAMUFLERT: Stor elvebreddedderkopp kamuflerer seg godt i sanden på elvebredden. Foto: Oddvar Hanssen, NINA

Forsvarsbygg gikk til krig mot fremmede planter som invaderte Langøra i Stjørdal. Målet var å beskytte den sterkt truede arten stor elvebreddedderkopp, og en ny rapport viser at offensiven var vellykket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Langøra Nord er et av de viktigste leveområdene i Norge for stor elvebreddedderkopp. Vi registrerte dobbelt så mange individer på arealet nå i høst, sammenlignet med høsten 2017, sier forsker Sandra Åström i NINA.

Sammen med overingeniør Oddvar Hanssen har hun sett på effekten av å fjerne hagelupin og rynkerose fra deler av sandstranden på Langøra Nord i Stjørdal kommune i Trøndelag, på oppdrag fra Fylkesmannen i Trøndelag. Området huser en av landets største bestander av stor elvebreddedderkopp, men var i ferd med å gro igjen på grunn av de to fremmede og invaderende planteartene.

Finnes bare i Trøndelag

Her i landet fins stor elvebreddedderkopp kun i Trøndelag. Den er en av Norges største edderkopper og kan bli opp til 17 millimeter. Fargetegningen gjør at edderkoppen er godt kamuflert mot underlaget, og den graver rør i den løse sanden, hvor den venter på at et passende bytte skal komme forbi. Hvis vegetasjonen blir for tett, får ikke edderkoppen gravd hullene den er avhengig av for å kunne jakte.

For å beskytte edderkoppen fjernet Forsvarsbygg, som eier området, hagelupin og rynkerose på et 3,6 dekar stor areal på den bredeste delen av sandstranden på Langøra Nord. Området ble ryddet våren 2017, og allerede samme høst var bestanden av stor elvebreddedderkopp på vei opp. Høsten 2018 hadde antall individer doblet seg.

Bestanden blomstrer

– Hvis dette arealet holdes fritt for de to fremmede planteartene, forventer vi at bestanden av stor elvebreddedderkopp vil blomstre på Langøra Nord. For edderkoppen er det en fordel med en mosaikk av åpne sandflater og naturlig vegetasjon, fordi plantene sørger for mat i form av insekter, sier Hanssen.

Stor elvebreddedderkopp (Arctosa cinerea) er en art i familien ulveedderkopper. Utbredelsen i Norge er begrenset til elvebredder, samt sand- og grusstrender ved elveutløp. Den er vurdert som sterkt truet i Norsk rødliste.

Leveområder under press

Dette skyldes at kjente leveområder er under press fra industri, rekreasjons- og utbyggingsinteresser. Dessuten trues mange av lokalitetene av gjengroing av fremmede og invaderende plantearter, først og fremst hagelupin og rynkerose. Begge sprer seg lett, så området på Langøra må lukes jevnlig for at det ikke skal gro igjen på nytt.

LANGØRA: Dette området på Langøra ble ryddet for de fremmede plantene rynkerose og hagelupin. Målet var å bedre betingelsene for den sterkt truede elvebreddedderkoppen. Foto: Oddvar Hanssen, NINA

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...