Nea Radio

LO-kjempen snakket om dagens arbeidsliv

Ingen selvfølge: Yngve Hågensen holdt foredraget Det nye arbeidslivet under Arbeiderfestivalen i Hommelvik. LO-kjempen mener at rettighetene vi har opparbeidet oss aldri kan tas for gitt. Her er han sammen med ordfører i Malvik, Ingrid Aune. Foto: Annette Fossmo

– Vi må se på historien for å skjønne samfunnet vi har i dag, sa tidligere LO-lederer Yngve Hågensen under Arbeiderfestivalen i Hommelvik.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det ligger en følelse at når vi er kåret til verdens beste land å bo i, så tror alle dette er kommet av seg selv og vil stå stødig i all fremtid, sa tidligere LO-leder, Yngve Hågensen under arrangementet Den nye arbeidsdagen. Foredraget var en del av Arbeiderfestivalen som holdes i Hommelvik i forbindelse med 1. mai-markeringen hvert år.

– Det er fortsatt en situasjon hvor det er ulike meninger om hvordan vi vil ha samfunnet vårt, det er politikk og det er lov. Men det er også lovlig å mene at historien forteller oss at det ikke har kommet av seg selv, men at det finnes et Norge med vilje til samarbeid og en arbeiderbevegelse som både har vært arkitekt og byggherre for den velferdsstaten vi har i dag.

Saken fortsetter under lydfila

Foto: Annette Fossmo

Samarbeid

Ordfører i Malvik, Ingrid Aune, understreker at det finnes nye kamper i dagens arbeidsliv og at trepartssamarbeidet er viktig for å finne en best mulig løsning for alle parter.

– Først og fremst er det jo veldig stas at Yngve Hågensen har komet hit til Hommelvik for å delta i Arbeiderfestivalen. Vi står opp mot nye kamper i arbeidslivet nå, alt fra likelønn til økt anledning til midlertidige ansettelse, som regjeringen har satt i gang. Det eneste som kan stoppe dette er lokalpolitisk flertall, mener Aune.

– I dag er det mange som jobber deltid, særlig i helseomsorgen og eldreomsorgen i kommunene. Den eneste måten vi kan sørge for at det blir bedre for alle er igjennom samarbeid, og da er det viktig at vi har med oss alle partene i arbeidslivet og tillitsvalgte på å gjennomføre det.

Den norske modellen

Som en av tre kommuner har Malvik de siste årene vært med på et forskningsprosjekt i regi av SINTEF, som tar for seg trepartssamarbeidet i norske kommuner.

– Dette er noe vi er stolt over, sier Ordfører Ingrid Aune.

– Vi har noe som heter den norske modellen i Norge og denne handler mye om hvordan samspillet i privat sektor er. Det har imidlertid ikke blitt forsket så mye på hvordan den norske modellen i kommunene fungerer. Så nå er Malvik en av de tre modellene som skal gi noen svar på hvordan det fungerer og hvilke goder det gir til innbyggerne i Malvik kommune. Den norske modellen i norske kommuner kan da hente inspirasjon fra arbeidet som er gjort i Malvik, og det er jo veldig gøy.

Med ordføreren i spissen

Hågensen er imponert over arbeidet som har blitt gjort i Malvik.

– Jeg er veldig enig i at den norske modellen oppfattes som noe som skjer sentralt, sier Hågensen.

– Virkeligheten er en helt annen og behovet er tilstede alle steder i samfunnet, både i privat, kommunal og i statlig sektor. Jeg er imponert over hva de har fått til her i Malvik og hvordan de har fått med seg alle tre parter til å ta et ansvar for å se hvordan man kan gjøre Malvik kommune bedre for alle sine innbyggere. Og det at ordføreren går i spissen, det synes jeg er særdeles viktig og moro, avslutter Hågensen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...