Nea Radio

Integrering fra et nytt perspektiv

Kultursjokkert: Hege Haugvik holder foredrag om kultursjokket man kan oppleve, selv når man flytter til et land som tilsynelatende deler kulturen i landet man kommer fra. Foto: Anne Gundersen

Det er 14 år siden Hege Haugvik flyttet fra Trondheim til Belgia. Nå holder hun foredrag om kultursjokket hun opplevde da hun skulle integrere seg i et samfunn tilsynelatende likt vårt eget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Du må ikke flytte fra en annen verdensdel for å oppleve utfordringer ved integrering. Det fikk Hege Haugvik erfare da hun for 14 år siden flyttet fra Trondheim til Belgia.

– Til å begynne med bodde jeg og mannen min, som er fra Belgia, i Brussel. Da gikk det greit, der er det mange engelskspråklige og også mange nordmenn, forteller hun.

– Da jeg ble gravid bestemte vi oss imidlertid for å flytte til hans hjemby Mons og der var det svært få som snakket noe annet enn fransk.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Språkløs

Hege forteller at hun hadde gått på språkkurs da hun bodde i Brussel men at hun snart fikk erfare at dette ikke holdt til stort mer enn å snakke om været.

– Dermed ble jeg språkløs. Det var slik at jeg var gravid og ikke kunne kommunisere med leger og helsepersonell om dette uten hjelp fra mannen min som tolk. Dette var utrolig tøft og jeg opplevde ikke å føle meg hjemme på flere år. Endringen kom da hun fikk sin første franske venninne.

– Det å kunne møte noen over en kopp kaffe og snakke om løst og fast, ble avgjørende for meg. Den ensomheten man kjenner på når man er språkløs, er ubeskrivelig, sier hun.

Reagerer

Hege reagerer sterkt på innvandrings- og integreringsdebatten i Norge.

– Det er faktisk så opprørende for meg, at jeg nesten ikke klarer å høre på politikerne som uttaler seg om dette og det gjelder uansett hvilket parti de tilhører, understreker hun.

– Det stilles veldig store krav til innvandrere og man tar overhode ikke høyde for at for eksempel dette med å lære språk tar utrolig lang tid. Jeg kan bare ikke forestille meg hvordan det er å komme hit når du i tillegg opplever å ikke føle deg velkommen på grunn av kulturen din og utseendet ditt. Det er jo ikke noe jeg har erfart. Men jeg føler at det skjer mye på grasrota når det gjelder måten vi tar i mot nye nordmenn på, så jeg har tro på at Norge kan klare å gjøre en bedre jobb etterhvert, avslutter Hege Haugvik.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...