Nea Radio

Nea Radio

Demonstrerer tynnsling

Tynnsling: Søndag kan du oppleve den gamle teknikken tynnsling på Mostadmark jernverk, forteller leder i historielaget Mostadmarks jernverks venner, Odd Bjørkli. Foto: Anne Gundersen

Søndag blir det åpen dag på Mostadmark Jernverk og da kan du oppleve blant annet tynnsling, en gammel teknikk for å gjøre ljåen skarp.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I fjorten dager markeres kulturminnedagen over hele landet. Søndag tar Mostadmark jernverks venner del i dette ved å arrangere åpen dag.

– Da kan vi by på en demonstrasjon av den gamle teknikken tynnsling, som går ut på å gjøre ljåen skarp og tynn nok til å skjære gress, sier leder i historielaget Mostadmark jernverks venner, Odd Bjørkli.

Saken fortsetter under lydklipppet

Odd Bjørkli om åpen dag på Mostadmark jernverk

Glemt

Bjørkli forteller at dette var en teknikk som ble brukt fram til 1600-tallet og som nå har gått i glemmeboken.

– Da tok nye teknikker over, blant annet det å slipe ljå med slipestein. Men vi ser at også dette er noe som holder på å bli glemt. Ljå har blitt forbruksvare og dermed er det ikke lenger nødvendig med denne kunnskapen. Derfor ska vi også demonstrere hvordan dette gjøres, sier Bjørkli.

Lang drift

Mostadmark jernverk var i drift fra 1650 til 1880.

– Jernverket var en stor arbeidsgiver og produserte jern ved hjelp av masovner, kullfyrte ovner der man smeltet jernmalm og dermed fikk flytende jern ut, forteller Bjørkli.

– Jernverket var i all hovedsak kjent for å produsere skipsanker og ovner som ble støpt i former. Da Bjørkli var barn var det få som visste mye om det gamle jernverket i Mostadmark.

– Men i dag tror jeg de aller fleste vet hva som foregikk her oppe i gamle dager, mener Odd Bjørkli.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...