Nea Radio

Stjørdal erklærte klimakrise

Men det er ikke krise i Malvik

Miljøkammerater: Kommunestyret i Stjørdal har erklært miljøkrise etter en interpellasjon fra MDGs Tommy Reinås (midten). Han fikk støtte fra blant annet Arbeiderpartiets representanter Jan Inge Kaspersen (t.v) og Joar Håve. Foto: Anne Gundersen

Som den andre kommunen i landet har Stjørdal erklært miljøkrise. Malvik vil fokusere på enkeltvedtak for å nå miljømål.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Vedtaket ble fattet i kommunestyret torsdag, etter en interpellasjon fra Tommy Reinås (MDG). I forslaget het det at Stjørdal kommune erklærer at vi nå lever i en klima og miljøkrise, og at vi må ha konkrete planer for hvor mye utslippskutt vi skal gjøre, og hvordan vi skal gjøre dette, år for år fremover.

– Jeg er svært glad for at kommunen nå viser ansvar og gjør dette, sier Reinås.

– Konsekvensen blir at vi nå ikke kan fatte vedtak uten å ha tatt hensynet til miljøet med i betraktningen og det er en seier for både Stjørdal og miljøsaken.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Motstand

Det var imidlertid ikke uten motstand at krisen ble erklært. FrPs Bjørn Ove Håve sa fra talerstolen at hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte eller ikke er uvisst og trakk fram den unge, svenske aktivisten Greta Thunberg som eksempel på populisme i miljøsaken. Også Venstres Ragna Straume ytret seg imot og mente at krise er et ord man ikke bør bruke uten å ha tenkt seg godt om.

– Det kan føre til frykt i befolkningen og det kan også gjøre det vanskelig å fatte vedtak som er nødvendige i kommunen, mente Straume.

Ikke krise i Malvik

Også i kommunestyret i Malvik ble forslaget om å erklære miljøkrise lagt fram i en interpellasjon. Her var det SVs Rakel Trondal som stilte spørsmålet til ordføreren. I forslaget til vedtak het det at kommunestyret i Malvik støtter at klimakrisen må erklæres som en nasjonal
nødssituasjon og at dette krever ekstraordinær, rask og felles innsats for å inngå katastrofale konsekvenser i Malvik, Norge og verden. Vi må være utslippsfrie innen 2040 og få på plass realistiske og forpliktende planer for å kutte utslipp både på kommunalt og nasjonalt nivå. Ordfører Ingrid Aune takket Trondal for å holde fokuset på en viktig sak, men foreslo at Malvik, i stedet for å erklære krise, skal jobbe for miljøet vedtak for vedtak. Trondals forslag til vedtak falt.

Skuffet

– Redselen for å kalle ei klimakrise for ei krise er tydeligvis større enn for konsekvensene av klimakrisa, blant kommunestyrerepresentanter i Malvik, sier leder i Malvik MDG, Knut Svisdahl. MDG var det eneste partiet som støttet SVs interpellasjon.

– Det er påfallende å lytte til så mange innlegg om saken, der man kunngjorde hvor uenig man er i ordet krise, uten et eneste ord om hvilken beredskap kommunen bør sette inn av nye tiltak.

Foregangskommune

– Stjørdal skal være en foregangskommune når det gjelder natur- og miljøfokus, det er noe vi vedtok da MDG gikk inn i styringsammarbeidet. Derfor er det svært gledelig at kommunen nå tar dette ansvaret, sier Tommy Reinås.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...