Nea Radio

Statens vegvesen dømt

STIGAMELAN: Statens vegvesen dømt i Sør-Trøndelag tingrett Foto: Andreas Reitan

Sør-Trøndelag tingrett mener Statens vegvesens beslutning om å heve kontrakten med BL Entreprenør ved prosjektet Fv.705 Stigamælen er rettsstridig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sør-Trøndelag fylkeskommune er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til å betale rundt 5,7 millioner kroner i vederlag for utførte kontraktsarbeider til BL Entreprenør AS.
Fylkeskommunen dømmes også til å erstatte rundt 2,8 millioner kroner for tap entreprenøren har hatt ved ikke å få ferdigstille arbeidene i henhold til kontrakt, melder bygg.no.

Fikk fyken

Det var i begynnelsen av oktober i 2015 at Statens vegvesen kunngjorde at de hever kontrakten med BL Entreprenør om byggingen av gang- og sykkelvei langs fylkesvei 705 Stigamælen i Selbu kommune. Kontrakten med entreprenøren var på 21 millioner kroner og omfattet bygging av 1,4 kilometer gang- og sykkelvei med blant annet gatelys og vann- og avløpssystem.

– Årsaken er at vi mener at BL Entreprenør har gjort alvorlige brudd på kontrakten. Når vi som byggherre har gjort dem oppmerksomme på bruddene, er det ikke blitt tatt på alvor og fulgt opp, sa avdelingsdirektør Eva Solvi i Statens vegvesen.

Alvorlige anklager

I dommen fra Sør-Trøndelag tingrett kommer det fram at Statens vegvesen opphevet kontrakten med BL Entreprenør blant annet på grunn av det byggherren mente var brudd på HMS-regler i prosjektet. Vegvesenet mente også entreprenøren hadde manglende fremdriftsplaner, samt sprengningsplaner som ikke var forenlig med kontraktens krav om trafikkavvikling. Statens vegvesen hevdet i tillegg at BL Entreprenør ikke hadde tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å styre gjennomføring av arbeidene på forsvarlig måte, skriver bygg.no.

I tingretten begrunnet Statens vegvesen også kontraktshevingen under punktet «lojalitetsplikt», hvor det står at «forholdet gjelder mangelfullt samarbeid, samt manglende svar og oppfølgning av kontrollørmeldinger. Det var vanskelig å få et godt samarbeid. Byggeleder ble skjelt ut, sjikanert og mobbet. Byggherren utstedte 13 kontrollørmeldinger før hevningsvarselet. Bare ett var besvart på varselstidspunktet. Resterende står ubesvart, eller er svart ut meget sent sett opp mot alvorlighetsgrad», skriver bygg.no

Her er hovedpunktene i Sør-Trøndelag tingretts domsslutning:

–Heving av kontrakt mellom Statens Vegvesen Region Midt og BL Entreprenør AS vedrørende prosjektet Fv. 705 Stigamælen er rettsstridig.

– Sør-Trøndelag fylkeskommune dømmes til å betale vederlag for utførte kontraktsarbeider til BL Entreprenør AS med kroner 5.744 838 inkludert merverdiavgift med tillegg av lovens forsinkelsesrente fra forfallsdato 9. februar 2016 til betaling skjer.

– Sør-Trøndelag fylkeskommune dømmes til å erstatte BL Entreprenør AS kroner 2.857.047 - for tap BL Entreprenør AS har hatt ved ikke å få ferdigstille arbeidene i henhold til kontrakt nevnt i punkt 1 over, med tillegg av forsinkelsesrenter fra 14. august 2016 og til betaling skjer.

– Sør-Trøndelag fylkeskommune frifinnes for krav om erstatning etter avvisning i konkurransene Rv. 70 Fale vegkryss og Fv. 714 Lakselv bru, samt omdømmetap / fremtidig tap.

– BL Entreprenør AS frifinnes for krav fra Sør-Trøndelag fylkeskommune.

–Sør-Trøndelag fylkeskommune dømmes til å betale BL Entreprenør AS sakskostnader med kroner 1.870.000.

– Sør-Trøndelag fylkeskommune er ansvarlig for 70 prosent av BL Entreprenør AS sine utgifter til fagkyndige meddommere.

(Kilde: bygg.no)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...