Nea Radio

– Startlån er god kommuneøkonomi

Må tenke nytt: Stjørdal SVs Anja Ristad mener at Stjørdal kommune praktiserer for strenge regler for tildeling av startlån og kommer med en interpellasjon til kommunestyret torsdag. Ordfører i Malvik, Ingrid Aune, forteller om en helt annen politikk i nabokommunen. Foto: Anne Gundersen

Ingrid Aune deler erfaringene fra Malvik med Stjørdal SVs Anja Ristad før interpellasjonen i kommunestyret torsdag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Torsdag ber leder i Stjørdal SV, Anja Ristad, kommunestyret om å løsne på det hun kaller rigide regler for tildeling av startlån.

– Det er stor forskjell fra kommune til kommune på hva som skal til for å få et slikt lån, sier Ristad.

– Jeg blir stadig kontaktet av mennesker som opplever å få avslag på tross av at de både har fast jobb og ordnet økonomi. Dette vil jeg be kommunestyret se nærmere på.

Saken forsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Fornuftig kommuneøkonomi

Startlån er et samarbeid mellom Husbanken og kommunene og skal hjelpe folk inn i boligmarkedet. Det finnes ingen nasjonale retningslinjer for hvordan kommunene skal praktisere ordningen.

Ordfører i Malvik, Ingrid Aune, bekrefter at der praktiserer de tildelingen av startlån på en helt annen måte.

– For oss er det viktig å hjelpe folk inn i boligmarkedet. Dette gjelder for eksempel ungdom og innvandrere men også andre som av forskjellige årsaker har vanskelig for å få boliglån i bank. Hun sier videre at i tillegg til dette, er det fornuftig kommuneøkonomi i denne ordningen.

– Det å bygge og drifte kommunale boliger er dyrt. Vi ser at folk betaler tilbake lånene og har hatt svært lite tap i forbindelse med dette. Så i tillegg til å ha en sosialt viktig funksjon, er det den mest økonomiske løsningen for oss som kommune.

Tilbakeholdende

– Men det jeg vet er at vi er langt mer tilbakeholdende i Stjørdal enn i både Malvik og Trondheim og dette vil jeg gjerne at vi skal gjøre noe med, sier Ristad, som syntes det er inspirerende å høre hvordan nabokommunen tenker.

– Når jeg hører at innbyggere som søker om kommunal bolig i Malvik blir kontaktet av kommunen med tilbud om å bli vurdert for startlån, da blir det enda tydeligere at her har vi i Stjørdal en vei å gå, mener hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...