Nea Radio

Starter opp bilkollektiv på Røros

Så fort bilkollektivet er på plass på Røros går bilnøklene til Kerstin Ulrich til en ny eier. Her er hun sammen med daglig leder i Trondheim Bilkollektiv, Leif Tore Andersen. Foto: Marit Langseth

Initiativtaker Kerstin Ulrich skal selge bilen så fort Trondheim Bilkollektiv er på plass i Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Dette er et veldig enkelt og effektivt konsept, men vi er helt avhengige av rørosingene. Vi triller på plass en bil per tiende medlem, sier daglig leder i Trondheim Bilkollektiv, Leif Tore Andersen.

Planen er at Trondheim Bilkollektiv skal ha én bil klar på Røros i midten av desember. Den skal stå parkert ved jernbanestasjonen, og alle medlemmer i kollektivet kan bruke den.

– For private har vi et engangsdepositum på 2500 kroner, som du får tilbake når du melder deg ut, og så har vi en årsavgift på 600 kroner i halvåret. Og så er det cirka det samme for bedrifter, sier Andersen.

I tillegg betaler man en sum for hver time man bruker bilen. Bilkollektivet skjøtter alt med bilen, som service og dekkskifte, og på Røros er det Slettum Bil som skal ha kontroll med bilene. Får kollektivet nok medlemmer, håper Andersen å ha tre biler på plass i løpet av 2019.

– Vi ønsker å ha ulike biler. En liten bil som er veldig billig å bruke, en litt stor familiebil og kanskje en varebil, sier han.

Kerstin tok initiativ til kollektivet

Kerstin Ulrich er initiativtaker til bilkollektivet på Røros, etter god erfaring med bilkollektiv i Oslo.

– Jeg kjører veldig lite bil, cirka 6000 kilometer i året, og jeg har regnet på hva det koster meg. Det er verditapet av en litt nyere bil som er den store kostnaden, og jeg har kommet frem til at det koster meg 8-9000 kroner i måneden. Ikke er det særlig miljøvennlig heller, sier Ulrich.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

Det var hun som tok kontakt med Andersen om å starte opp kollektiv på Røros.

– Man trenger jo bil av og til. Man skal kjøre til FIAS eller til venner, men jeg kan ikke rettferdiggjøre å ha en bil stående. Så jeg tok kontakt med Leif Tore og spurte om de var interesserte i å etablere en avdeling på Røros og han sa ja, forteller hun.

Selger bilen

Ulrich forteller at hun har snakket med mange som synes bilkollektiv på Røros virker som en god idé. Selv er hun klar til å selge bilen.

– Det blir jo ikke enklere i Røros sentrum. Vi får en ny sentrumsplan, og det blir regulering av kjøring og parkering etter hvert. Så for oss i sentrum er det å ha bil nesten et problem, og kanskje har vi ikke så mye behov for den heller, sier hun og fortsetter:

– Og det er jo så mye billigere. Jeg er veldig klar til å kaste min bilnøkkel til neste eier. Så snart kollektivets første bil er på plass, er min bil historie.

Andersen forteller at de vil prøve ut ordningen et halvår først.

– Vi tror det er potensiale her, og vi må ha tålmodighet, men vi trenger noen medlemmer nå i begynnelsen for å få dette til å begynne å rulle. Så har vi tålmodighet et halvt års tid og ser om vi klarer å få inn nok medlemmer til at det går rundt, sier han.

Hør mer om bilkollektivet i lydklippet lengre opp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...