Nea Radio

Ståle Gerhardsen årets olsokkunstner

Anne Marit Mevassvik (direktør Stiklestad Nasjonale Kultursenter) og årets olsokkunstner Ståle Gerhardsen. Foto: Jo Kristian Kvernland, Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Trondheimskunstneren ønsker å vekke interesse på Stiklestad.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

En årvåken Ståle Gerhardsen gjør seg stadig gjeldende på nye arenaer. Han har gitt ut flere bøker, designet sin egen smykkekolleksjon, blitt kåret til årets trønderske designer, blitt nominert til årets trønder, men er først og fremst etablert som en anerkjent kunstner som har holdt flere separatutstillinger det siste året. Til sommeren kommer han til Olsokdagene på Stiklestad som årets olsokkunstner. Selv gleder kunstneren seg så mye at han har hatt flere våkenetter. Noe som gjenspeiles i det første kunstverket han allerede har laget til sommerens utstilling, et verk som tar utgangspunkt i temaet for Olsokdagene 2019: «Våken».

«Du må ikke sove»

En av de mest kjente historiene fra Olav den helliges saga handler om en drøm. På vei til Stiklestad falt kongen i søvn, og i drømme så han en stige til himmelen, et frempek mot skjebnen som ventet. Så, plutselig, ble kongen revet ut av drømmeland. Fienden nærmet seg. Olav måtte våkne.

– Jeg synes temaet er veldig godt og relevant. Jeg har lenge jobbet med det å se hverandre, nestekjærlighet og årvåkenhet. Jeg kommer til å leke med temaet på alle mulige måter jeg kan komme på. Alvor og humor, hånd i hånd. Det første jeg gjorde var å male bildet «Du må ikke sove», som er basert på Arnulf Øverlands dikt med samme navn, forteller kunstneren.

Nominert til Årets trønder

Trondheimskunstneren, som har fått et internasjonalt publikum gjennom sosiale medier og selger over hele verden, ble like før jul nominert til årets trønder i NRK og Adresseavisens store, årlige kåring. «Kunsten hans minner både barn og voksne om å ikke slutte å leke, men bevare barnet og nysgjerrigheten i oss. Ståle virker langt utover Trøndelag og Norge og har hatt en kapasitet man mister pusten av å prøve å følge med på. Han fortjener virkelig denne æren i år. Verden har blitt så kald og kynisk, og Ståle er den rake motsetningen», sto det i nominasjonsteksten.

Hoppe etter Wirkola

– Det å bli spurt om å bli olsokkunstner var en skrekkblandet fryd. Jeg tvilte (i ca sju sekunder) på om jeg turde å takke ja, men ville ikke la denne muligheten gå fra meg. Det er med største ydmykhet jeg har tatt på meg hoppskiene. Dette er jo litt som å hoppe etter Wirkola i et hopprenn der alle utenom du heter Wirkola. Store sko å fylle, men jeg er ekstremt klar for oppgaven og gleder meg til å lage og lande utstillingen, forteller en opprømt kunstner.

Annerledes

– Vi har vært oppmerksom på ham lenge, og vi gleder oss veldig til årets utstilling. Han er en litt annerledes olsokkunstner enn det vi har hatt tidligere, en kunstner som utmerker seg gjennom sin lekenhet og sitt mangfold av uttrykk. Det blir veldig fint å kunne presentere kunsten hans her, sier Anne Marit Mevassvik, direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Hun er glad for at kunstneren allerede nå bobler over av kreativitet knyttet til årets tema.

– Våken et begrep med relevans for alle tider. Hva vil det si å være våken? Hva innebærer det i eget liv? Hva innebærer det på samfunnsnivå? I løpet av årets festival ønsker vi å utforske dette temaet i fortid, nåtid og fremtid og gjennom blikket til de mange ulike bidragsyterne til Olsokdagene, avslutter Mevassvik.

"DU MÅ IKKE SOVE" av Ståle Gerhardsen, basert på Arnulf Øverlands dikt med samme navn. Foto: Jo Kristian Kvernland, Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...