Nea Radio

Barnevernet bekymret:

Stadig flere bekymringsmeldinger

Urovekkende: Barnevernet mottar stadig flere bekymringsmeldinger. Foto: Fylkesmannen

Barnevernet i Trøndelag mottar langt flere bekymringsmeldinger i år, sammenlignet med i fjor. Antall meldinger er økt med 35 prosent og antall meldinger med alvorlig innhold øker kraftig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fylkesmannen i Trøndelag har gjennomført en undersøkelse overfor fylkets 22 barnevernstjenester. 20 av 22 barnevernstjenester har svart på spørsmål om blant annet antall mottatte bekymringsmeldinger og om alvorlighetsgraden i meldingene. Undersøkelsen tar for seg perioden 1.september til 15.november 2020.

-Det er grunn til å rope et varsku. Vi ser nå at mange barn har det veldig krevende, sier oppvekst- og velferdsdirektør Erik Stene hos Fylkesmannen i Trøndelag.

13 av de 20 tjenestene som har svart melder om økning i antall meldinger til barnevernet. Fire av tjenestene har en økning på over 75 prosent.

Oppvekst- og velferdsdirektøren presiserer at det er en kort tidsperiode som er undersøkt, men at funnene bekrefter det inntrykket Fylkesmannen har om situasjonen i Trøndelag.

-Det er ikke bare antall meldinger som bekymrer meg, men også den høye alvorlighetsgraden i meldingene. Det handler om vold, vitne til vold, seksuelle overgrep, rus og psykisk uhelse, sier Erik Stene.

Hvorfor er slik økning nå?

-Det er vanskelig å fastslå med sikkerhet og det kommer nok av flere grunner. Men vi befinner oss i en underlig tid med en pandemi som er krevende for mange. At nedstengingen har vært kjempekrevende både for store og små er vi kjent med, men det er grunn til å tro at dette påvirker det vi nå ser. Vi har vært spesielt opptatt av utsatte barn og under pandemien, men kanskje må vi være enda mer årvåken, sier oppvekst- og velferdsdirektøren

Han legger til at en del barn først nå begynner å fortelle, etter å ikke ha gjort dette over lengre tid.

-Det er bra at barn våger å snakke om og varsle om hvordan de har det. Disse sakene kan gjerne være akutt og alvorlig, og det er svært viktig at kommunen håndterer disse på en klok og forsvarlig måte, sier Stene.

Av meldingene som barnevernet mottar går det også fram at det er en økt andel meldinger med høy risiko for at barna trenger beskyttelse og må flyttes ut av hjemmet. Fylkesmannen er kjent med at det er stort trykk på akuttplasser for barn og unge, både i fylket og nasjonalt.

Av undersøkelsen som er gjennomført kommer det også fram at den økte pågangen til barnevernstjenestene har ført til slitasje og økt sykefravær blant de som jobber i tjenestene.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...