Nea Radio

Stabilt sykefravær i Trøndelag

STABILT: Sykefraværet i Trøndelag holder seg stabilt, men trønderne er litt sykere enn i landet forøvrig. Foto: Marit Langseth

Sykefraværet i Trøndelag lå på 5,4 prosent i fjerde kvartal i 2018, som tilsvarer en svak økning på 0,1 prosentpoeng sammenlignet med samme periode i 2017. Trønderne er litt mer syke enn landsgjennomsnittet, som er på 5,1 prosent.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Blant de mest folkerike kommunene har Trondheim lavest sykefravær med 4,9 prosent. Deretter følger Levanger med 5,3 prosent, Steinkjer med 5,7 prosent og Stjørdal med 5,9 prosent.

- Vi ser at sykefraværet holder seg stabilt på fylkesnivå, mens nivået varierer en del mellom kommunene: I de mindre kommunene vil naturlig nok små endringer gi store utslag. Men faktisk har halvparten nedgang i sykefraværet, og det er positivt, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

Høyest fravær innenfor helse og omsorg

Fordelt på bransjer var sykefraværet høyest innenfor helse- og sosialtjenester, der det var 7,7 prosent sykefravær ved utgangen av 2018. Dette er imidlertid 0,1 prosentpoeng lavere enn i 4. kvartal 2017. I andre næringer som sysselsetter mange, som bygg og anlegg, var sykefraværet relativt lavt på 4,7 prosent. Industrien hadde 4,9 prosent, mens varehandel og undervisning hadde henholdsvis 5,1 prosent og 5,2 prosent.

Sykefraværet er fortsatt klart høyest i kommunal forvaltning (7,5 prosent) deretter følger privat sektor (4,8 prosent) og statlig forvaltning (4,7 prosent). Sykefraværet har gått ned i statlig forvaltning, mens det har økt noe i øvrige bransjer.

- Noen bransjer har større utfordringer med sykefravær enn andre. Gjennom den nye IA-avtalen vil vi sammen med partene i arbeidslivet spisse innsatsen enda mer inn mot de bransjene og bedriftene med mest potensial for å få fraværet ned. Det er et mål at sykefraværet skal reduseres med 10 prosent sammenlignet med årsgjennomsnittet for 2018, sier Wigum.

Flest med muskel- og skjelettlidelser

Hver tredje sykemelding skyldes muskel- og skjelettlidelser, fulgt av psykiske lidelser som står for om lag en av fem sykemeldinger.

Muskel- og skjelettlidelser er samlet sett mer vanlig hos middelaldrende og eldre, men det er store forskjeller mellom de ulike underdiagnosene. Muskel og skjelettlidelser dominerer uavhengig av kjønn, men det er en noe høyere andel menn enn kvinner med denne diagnosen, mens det er en noe høyere andel kvinner enn menn med psykiske lidelser. Den tredje store diagnosegruppen er sykdommer i luftveiene.

Bente Wold Wigum er regiondirektør i Nav Trøndelag Foto: Nav

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...