Nea Radio

- Folkehelseperspektivet er viktig å huske på

Fullt: Mange tok turen til Grova skisenter for å delta på IL Varden Meråkers 24-timersrenn. Foto: Henrik Einangshaug

For tre uker siden satte Inderøy IL i gang det som har blitt en ny ski-farsott, å gå lengst mulig som klubb på 24 timer. Fredag til lørdag var det IL Varden Meråker sin tur.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2021 kl 16:34

Det hele startet for tre uker siden, når Inderøy IL inviterte til 24-timersrenn på Petter Northug Stadion. Videre fulgte både Steinkjer skiklubb og verdalsklubbene Vinne, Leksdal og Stiklestad etter med sine renn i den nye ski-farsotten i landet. I etterkant av sitt renn, utfordret Steinkjer skiklubb både IL Varden Meråker, Lillehammer skiklub og Steinkjer friidrettsklubb til å arrangere 24-timers renn.
Både IL Varden Meråker og Lillehammer skiklubb tok utfordringen på strak arm, og arrangerte fra fredag til lørdag ettermiddag.

Viktig for folkehelsen

Selv om rennet arrangeres uten noen form for organisering på stadion slik som andre renn, var det tydelig at en god del hadde tatt turen lørdag til Grova for å sanke kilometer. Både ved parkeringsplassen i Grova skisenter og Fagerlia var det bra med biler, og både små og store stilte opp.

- Det har vært en bra start, har sett en del folk, og var en del som begynte fredag klokka 17. Det vises ikke noe dette arrangementet, det er ikke noe felles start eller felles mål, det er bare det at vi får registrert alt som er gått på ski i Meråker over disse 24 timene. Så håper vi at hyttefolket, de i alpinbakken og våre skielever blir med på det, så får vi se, sier leder i skiavdelingen i IL Varden Meråker, Elisabeth Aavik.

Mandag ble det besluttet å videreføre de eksisterende retningslinjene til Norges Skiforbund fra 20. januar. Dette fører til at det verken blir arrangert kretsrenn i Nord- og Sør-Trøndelag Skikrets før tidligst 15. februar.
Leder i langrennskomiteen i Nord-Trøndelag Skikrets, Mari Ann Landsem Melhus, har tidligere til Trønder-Avisa påpekt hvor viktig det er at det skjer noe nå som alle skirenn er satt på vent.

Les hele saken om Skiforbundets innstramminger her: Skiforbundet strammer inn:- Blir en liten motivasjonskiller

Selv om mange i skibygda hadde tatt turen ut for å sanke kilometer, var det liten tvil om at kulden påvirker litt muligheten til å sanke mange kilometer. Aavik mener derimot folkehelseperspektivet er det aller viktigste her.

- Det er litt kaldt. Det var ikke så verst i går kveld (fredag jou.anm), og da var det bra glid, i dag er det litt trått, så det blir kanskje ikke like lett å gå langt. Det viktigste er at folk kommer seg ut på ski og får rørt seg litt. Så det er det folkehelseperspektivet som er litt viktig å huske på.

Lokal næringsliv støtter opp

Lørdag kveld ble kilometerne for 24-timersrennet summert opp, og det viste seg at hele 250 personer gikk totalt 5834 km på ski de 24 timene rennet varte, et snitt på 23,34 km pr person. Lengst distanse ble tilbakelagt av Hallgeir Martin Lundemo, som endte opp med 120 km. Sofia Haglund gikk lengst blant damene med sine 100 km.

Ettersom arrangørene ikke får kontrollmålt alle kilometerne, er det en rekke uttrekkspremier som kunne vinnes blant alle som deltok. Aavik er imponert over innsatsen fra næringslivet.

- Ja, er overveldet over responsen, alle sammen har gitt sitt bidrag. Alt fra soddspann til ullugger og mange gavekort, dagskort i rypetoppen og heisen (Meråker Alpinsenter jou.anm), og signerte effekter av Emil Iversen fra både han selv og kommunen.

Selv om IL Varden Meråker ikke slo Steinkjer skiklubb sine 6002 kilometer, var de allikevel godt foran i snitt pr deltager, ettersom Steinkjer hadde et snitt på 11,09 km pr person.

Tenker dere å utfordre noen videre?

- Det kan det fort være vi gjør, men jeg tror nok dette er en farsott som vil dra over landet. Så det var skiløyper på jærstrendene nå, kanskje vi skal utfordre noen vestlandsklubber som ikke er så bortskjemt med snø

Neste helg arrangerer skiklubbene i Levanger kommune 24-timersrenn. Mer info om det finner du her.

Hør hele intervjuet med Elisabeth Aavik her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...