ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Stadig flere bruker yoga til å mestre hverdagen

– Yoga handler ikke om prestasjon

Yoga: Lena Marit Rønsberg driver Prana-Yoga på Stjørdal. Foto: Anne Gundersen

Lena Marit Rønsberg får folk i balanse. – Det handler om å bruke deg selv på en måte som er positiv både for kropp og sjel.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ute snør det tett og det skal både skrapes bil og forseres glatte veier for å komme fram. Men inne hos Prana-Yoga på Stjødal, der venter matta og da er det verdt det. Dempet indisk musikk og deilig duftende oljer spres i rommet i det den ene yoga-entusiasten etter den andre ankommer. Matter rulles ut, pledd, blokker og belter plukkes ned fra en hylle i den ene enden av rommet og så er man klar.

– Pust dypt, sier innehaver og instruktør Lena Marit Rønsberg rolig.

– Kjenn at du lander i matta. Den etterlengtede timen er igang.

– Det fine med yoga er at det ikke handler om å prestere. Kroppen din er der den er og det viktigste er at du kjenner at du er ett med den, sier Lena etter at timen er over.

– Dette er tid du gir deg selv.

Saken fortsetter under radiointervjuet

Livsmestring

Selv er Lena lærer til daglig og driver Prana-Yoga i tillegg.

– Jeg er opprinnelig danser og begynte med yoga på et senere tidspunkt. Det gikk ikke lang tid før jeg fant ut at dette var noe for meg, smiler hun.

– For i tillegg til de fysiske utfordringene yoga byr på, gir denne formen for trening også en mental styrke. Det gir deg fokus og kan hjelpe til å mestre de dagligdagse utfordringene vi alle møter, mener hun.

Tilpasser

Lena forklarer at timene yogastudioet setter opp er tilpasset på en slik måte at alle kan finne noe som passer.

– Her har vi alt fra såkalt rehab-yoga, som er en litt mer statisk form for yoga, til mer viderekommende klasser som for eksempel vinyasa, som handler mer om flyt. Lena forteller at en av de mest populære timene er Yin-yoga.

– Her sitter vi i flere minutter om gangen i stillinger som gjør at vi kommer langt inn i bindevevet for å strekke ut. Her setter det seg gjerne gjenstridige spenninger og disse får vi løst godt opp i på denne måten, forklarer hun.

Høy på livet

Under en yoga-time skal man gå i seg selv og aller helst med fokus på hva som skjer i kroppen. Pusten brukes til å oppnå kontakt med den man er.

– Alt kan skje under en yoga-time, ler Lena.

– Det hender at noen feller en tåre eller begynner å le. Det skjer fordi det gjør så godt, hevder hun. Og det kan man se på de som har brukt et par timer på seg selv denne kvelden. Matter vaskes og rulles sammen, belter, blokker og annet utstyr legges på plass i hyllene. Og det smiles.

– Yoga gjør deg egentlig litt høy på livet, avslutter Lena Marit Rønsberg.

Nøkkelord

ANNONSE