Nea Radio

Nea Radio

Laksesuppa falt i smak!

Sesongen er igang

Laksesuppe: Grete Sørebø og Stein Sakshaug fra Ersgard Gårdshotell, serverte sin berømte fiskesuppe med villaks under åpningen av Villaksens år utenfor Kimen i Stjørdal. Foto: Anne Gundersen

Laksesesongen og Villaksens År er igang og det ble feiret med suppe fra Ersgard utenfor Kimen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2019 kl 13:52

Lørdag ble den nasjonale åpningen av Villaksens År markert ved Kimen kulturhus i Stjørdal. På plass var Grete Sørebø og Stein Sakshaug fra Ersgard Gårdshotell, og de serverte fiskesuppe til de som hadde møtt fram for anledningen.

- Det ble skralt med fiskere i natt, forteller Grete. Hun brukte timevis på å lage i stand vaffelrøre for å servere fiskere som etter planen skulle ha sparket igang sesongen i det kilometerlange vallet Ersgard vanligvis byr entusiaster.

- Det kom et voldsomt regnvær og det førte til at elva ble veldig høy. Da blir det farlig å fiske, forklarer hun.

- Men nå er elva på vei ned, så jeg regner med at de strømmer til i kveld.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Villaksens betydning

Klima- og miljøminister, Ola Elvestuen (V), sammen med ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes og ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes, sto for den offisielle delen av markeringen. Og før de gikk inn for å se på filmen "Det norske arvesølvet", ble det en smak på suppa fra Ersgard.

- Denne var veldig god, sier Ola Elvestuen fornøyd. På spørsmål om hvorfor man markerer Villaksens År, svarer han at det handler om å sette fokus på Villaksens betydning.

- Norge tjener fire milliarder i året på villaks, så dette er viktig for landet. Men bestanden har gått kraftig ned og har blitt halvert siden midten av 80-tallet. Han mener at forvaltningen av villaksen er god mange steder, blant annet her i Stjørdal, men at man fremdeles har mye å jobbe med på dette området, for eksempel når det gjelder lakselusa.

Naturlig valg

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, mener at det var naturlig at den nasjonale åpningen av Villaksens År ble lagt til Stjørdal.

- Stjørdalsvassdraget byr på noen av de flotteste og mest varierte fiskemulighetene i landet og det er noe vi er veldig stolte av her. Han sier videre at tradisjonene for organisert laksefiske i Stjørdal strekker seg langt tilbake i tid.

- Laksefisket står for den eldste delen av reiselivet i kommunen. På 1800-tallet kom tilreisende langveisfra, blant annet fra England, og la igjen store penger. Det gjør de fremdeles.

- Vi snakker om 15 000 overnattingsdøgn og 20 millioner kroner i året bare i Stjørdal, så dette er en betydelig del av reiselivet her i distriktet.

Rotenon

I fjor ble Homla i Malvik rammet av en katastrofe for laksebestanden og så godt som all fiske i elva døde som følge av bruken av rotenon i et tjønn i Lånke. Klima- og miljøministeren hadde ikke hørt om laksedøden i Homla, men leder for Stjørdalvassdragets elveeierlag, Gunnar Daniel Fordal, menter at dette inntraff fordi alt som kunne gå galt, faktisk gikk galt.

- Rotenon blir brukt i mange sammenhenger og det gjør at Trondheimsfjorden nå er fri for lakselusa gyrodactylus salaris. Fordal mener at bruken av giftstoffet stort sett går bra.

- Men når vi ser på det som skjedde i Homla, så kan vi bare si at det gikk så galt som det kunne gå. Han understreker at det ikke er bevist at det faktisk var rotenon som var årsaken, men innrømmer at det er den mest sannsynlige forklaringen.

- Heldigvis har myndighetene tatt ansvar og nå settes det inn store økonomiske resurser inn for å få tilbake bestanden.

Interkommunalt

Stjørdalselva går 15 kilometer inn i Meråker kommune og ordfører Kari Anita Furunes var også tilstede under arrangementet.

- Forvaltningen av Stjørdalsvassdraget går på tvers av kommunene. Furunes mener at samarbeidet fungerer bra.

- Vi har felles vannforvalter i Stjørdal og Meråker. En av utfordringene våre er at elva er regulert på grunn av vannkraftutbyggingen. Dette fører til at den graver seg dypere ned og dette skaper problemer for yngel som skal opp i bekkene, fordi disse kan tettes igjen, forklarer hun.

- Men vi har satt inn flere tiltak for å avhjelpe dette, både i regi av vannforvalteren og elveeierlaget. Vi gjør det vi kan for å få opp kvaliteten for laksen i elva

Når suppegryta begynner å bli tom, går gjestene inn i kulturhuset for å se på film. Grete pakker sammen det provisoriske kjøkkenet ute på plassen foran Kimen

- Dette var en suksess, smiler hun fornøyd og viser fram svartgryta.

- Men jeg visste jo at laksesuppa kom til å gå ned på høykant.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...