Nea Radio

Fluorjakten spisses for Johaug og co.: – Det foregår en intens jobb nå

Nå uten fluor: Det blir et strengt regime som møter skiløperne når verdenscupsesongen starter. Foto: Per Magne Moan

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har sitt «fluorvåpen» klart om få uker. Langrennsløpere og servicefolk må forholde seg til et omfattende nytt regime.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2020 kl 10:11

Det vil bli gjort fluorkontroller i start- og målområdene i verdenscuprenn allerede fra november i år. Dermed får utøverne ytterligere noe å forholde seg til utover dopingtester.

– Utviklingen fortsetter etter den oppsatte tidsplanen. I september og oktober vil lagene og serviceindustrien få mulighet til å benytte utstyret. Det vil trolig bli produsert prototyper i løpet av tre-fire uker, sier langrennssjefen i FIS, Pierre Mignerey, til NTB.

Testutstyret vil se omtrent ut som en startpistol.

Mignerey peker på to viktige momenter. – Vi har allerede testet utstyret på et laboratorium og fått bekreftet at det fungerer, men det vil bli gjort tester også utenfor. Så må vi få bekreftet prosessene rundt rensing av skiparene som er brukt i mange år med fluorprodukter. Vi har en renseprosess vi ser for oss at fungerer, men vi må ha dette bekreftet, sier han – og tilføyer:

– Ifølge selskapet Kompass, som har utviklet testutstyret, er denne vaskingen av skiene ingen vanskelig prosess. Men det vil kreve ganske mange rensinger for å få fjernet spor av fluor. Det vil nok trolig også bety at rensingene vil skje hyppig, også underveis i sesongen. Fluor kan også forflytte seg fra inne i skien til utsiden.

Omfattende

– Skien kan være fluorfri etter at den er vasket, men så slå ut på en test etter at den er brukt noen dager eller ligget i en skipose. Jeg håper at vi i høst kan slå fast at vi har en sikker rensemetode, og slik det ser ut nå, er den ikke dyr, men den vil ta litt tid, sier Mignerey videre.

Langrennsløpere har gjerne sine favoritt skipar som de har hatt og brukt i flere år. Disse inneholder spor av fluor etter bruk av slike produkter til forbudet kom.

– Jeg føler at FIS har gjort en god jobb med dette, Det er viktig at vi kan føle oss trygge på dette nye systemet. FIS må også sette en grense som gjør at det ikke blir så interessant å være i nærheten av den, sier den norske smøresjefen i langrenn, Stein Olav Snesrud, til NTB.

– Du frykter ingen Fluorgate-skandale til vinteren?

– Nei, men det foregår en intens jobb nå for å finne gode produkter som ikke inneholder fluor, sier Snesrud.

Mot null

Trolig vil FIS falle ned på en løsning der det vil godtas noe fluor i testene denne sesongen. Så er målet å ha nulltoleranse fra 2022-23-sesongen.

Det er ikke klart hva slags sanksjoner som kan gjelde dersom regelverket brytes.

Styret i Norges Skiforbund (NSF) vedtok i sommer at fluorforbudet utvides til å gjelde alle klasser og konkurranser i Norge. Et norsk forbud forelå i alle klasser opp til 16 år allerede fra forrige sesong.

Fluorforbudet er klart signal fra FIS om at forbundet ikke ønsker å bruke produkter som viser seg å være helsefarlige, også for servicefolket. Hensyn til miljøet er også en del av begrunnelsen.

Dette står å lese på Kreftforeningens hjemmeside : Bruk av skismøring med fluor eller fluorkarboner kan gi høye verdier av miljøgifter i blodet. Fluorforbindelser fra enkelte typer skismøring og andre produkter, kan lagres i kroppen og er mistenkt for å medvirke til utvikling av testikkel- og nyrekreft.

Langrennssesongen tar til med konkurransen i november. VM i Oberstdorf (23. februar–7. mars) er høydepunktet til vinteren.

(©NTB)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...