Nea Radio

Anne Kjersti Kalvå:

Ski-VM, om savnet etter familien, og landslaget og OL neste sesong

Ser fremover: Anne Kjersti Kalvå kan se tilbake på sin beste sesong som skiløper, men retter nå blikket frem mot vinter-OL neste sesong. Foto: Henrik Einangshaug

Hun har sesong for sesong tatt nye steg, og avsluttet for en måneds tid siden karrierens hittil beste sesong. Sesongen toppet seg med en 6. plass under ski-VM i Oberstdorf, og nå ser Lundamo-jenta frem mot nye store mål.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det har vært litt av en sesong langrennsløper Anne Kjersti Kalvå fra Lundamo nå kan se tilbake på. Aldri før har 28-åringen vært bedre i skisporet enn det hun har vært denne vinteren, og kronet det hele med en 6. plass under ski-VM i Oberstdorf i februar.

- Det har vært en kjempeartig sesong. Hadde en liten drøm og et mål før sesongen startet å gå VM i Oberstdorf, og det klarte jeg, og hadde noen av mine beste skirenn der i år. Synes det har vært en skikkelig artig sesong, og har fått opplevd mye. Det har vært litt spesielt rundt det med koronarestriksjonene, men jeg ser på det som at vi har vært veldig heldig som har fått reist mye, gått skirenn og fått gjennomført mye.

- Det var vell ikke innenfor med den klemmen

Årets sesong bød på ikke mindre enn 9 topp 10. plasseringer for Lundamo-jenta. 1992-modellen som er en del av Skiforbundet langrenns satsing regionalt, Team Elon Midt-Norge, retter en stor takk til laget med trener Kristian Skrødal i spissen for at ting har gått så bra.

- Team Elon Midt-Norge er et kjempe lag på mange måter. Det sportslige er veldig godt tilrettelagt, og vi har alle muligheter for å bli gode skiløpere på det laget. I tillegg har vi Kristian Skrødal som trener, som brenner for å gjøre oss bedre, og gjør hverdagen vår så lett som mulig. Jeg tror det er nettopp det som teller, og det som drar at hverdagen er her, vi er samlet her og får gjort mye jobb sammen. Samtidig har det vært et veldig sterkt jentelag i år, med trøkk på hver eneste økt, og vi har pushet hverandre, og bidratt på hver vår måte.

Også under NM på hjemmebane i Granåsen leverte laget sterke resultater på løpende bånd. Ekstra stort ble det på NMs andre dag under fellesstarten med skibytte. Både Kalvå og Marte Skaanes befant seg i gruppen bak suverene Therese Johaug, og begge to kjempet i lang tid om medalje. På skøytedelen ble det derimot litt for tøft for de begge, noe som endte med at lagvenninnene spurtet seg imellom om 4. plassen på oppløpet, en kamp Kalvå var raskest i .

Lagvenninnene Anne Kjersti Kalvå og Marte Skaanes skjulte ikke sine følelser etter henholdsvis 4. og 5. plass under ski-NM på hjemmebane i Granåsen denne vinteren. Foto: Henrik Einangshaug


I målområdet var det to godt fornøyde lagvenninner som ga hverandre en klem.

- Det var vell ikke innenfor med den klemmen der, men vi har vært så mye på tur sammen i år at vi er nok samme kohorten. Det var veldig artig, og som jeg sa til Marte, at oppi "myrmælan" der som det heter, så har vi hatt utallige intervalløkter sammen. Den dagen gikk vi sammen, og hjalp hverandre underveis, så det var en skikkelig teaminnsats og artig det.

NM på hjemmebane uten publikum

Med stadig nye oppgraderinger av sine idrettsanlegg, er det ikke uten grunn at en rekke langrennsløpere har flyttet til Trondheim de seneste årene. Selv har Kalvå bodd i trønderhovedstaden i sju år, og er godt kjent med løypene i Granåsen og Bymarka.
De siste årene har det blitt søkt om en rekke nasjonale og internasjonale konkurranser i en rekke idretter til Trondheim. Det har resultert i NM denne vinteren og ski-VM i 2025.

- Det var overraskende stort egentlig. NM er alltids stas å gå, men når vi kom her til Trondheim og arrangørene hadde laget klart et skikkelig bra arrangement og forholdene var kjempe fine, så det var en av høydepunktene i sesongen her det.

Under en månedstid før Norge stengte ned i fjor, ble det arrangert Ski Tour 2020 over seks etapper i Norge og Sverige. På den avsluttende jakstarten i Granåsen hadde trønderne virkelig stilt opp langs løypene, noe det naturligvis ikke ble noe av under NM denne vinteren.

Anne Kjersti Kalvå under ski-NM i Granåsen. Foto: Henrik Einangshaug

- Det er jo synd det. Når vi får et arrangement på hjemmebane, og trønderne bruker å stille opp når det er noe, så det er synd at det ble sånn, men det var noen luringer som hadde lurt seg uti og heiet litt ekstra på oss lokale. Vi håper det blir flere store arrangement i Trondheim, og det vet vi at det blir i fremtiden nå, og at vi kan ha så mange publikum på plass som bare mulig.

- Hadde vært stort å delt det med dem

Årets ski-VM i den tyske byen Oberstdorf, var Kalvås første internasjonale mesterskap som senior siden U23 VM i 2015. Det var ikke mindre enn 20 varmegrader og slush når det norske laget ankom VM-byen. Kalvå trudde selv at siden det ikke var noe publikum så kom det til å føles mer som en vanlig verdenscup, noe hun derimot erfarte at det ikke gjort.

Kalvå ble først tatt ut til fellesstarten med skibytte, og gikk der inn til en 12. plass.

- Etter fellesstarten med skibytte var jeg litt semifornøyd. Det var rundt der jeg hadde vært på verdenscupene i år, og sånn sett et bra resultat, men følte jeg hadde litt mer inne. Det var litt kjipt om det ble med det i VM. Det var litt frem og tilbake om jeg fikk gå noe mer i VM, men så fikk jeg beskjed om å gå 3-mila. Da bare bestemte jeg meg for å forberede meg så godt som mulig, og legge opp en god løpsplan, og den klarte jeg å følge. Jeg følte meg bare bedre og bedre utover i løpet den dagen, og hadde en skikkelig bra dag, så det var en stor opplevelse å få oppleve det.

Det er vell ingenting som er bedre enn karrierebeste i VM?

- Det var en rå dag det. Det eneste kjipe var at både mamma og pappa, broren min, familie og venner skulle ha vært der sammen med meg. Jeg tenkte mye på det den kvelden, at det hadde vært stort å delt det med dem, og i stedet må du gå på rommet alene. Det var veldig mye følelser den dagen, men en veldig stor dag i skikarrieren min.

Landslagsplass

Med en 6. plass på 3-mila i VM, begynte naturligvis også diskusjonen rundt hvorvidt Kalvå blir å se på neste års landslag å gå. I intervju med NRK like etter målgang, så Kalvå at hun håpte hun hadde lagt inn en god søknad.

Med i alt 18 nasjonale- og internasjonale gullmedaljer som senior, vet den tidligere langrennsløperen og nå NRK-ekspert, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, bedre enn mange av oss hva som kreves for å komme inn på landslaget. Etter løpet var hun ikke i tvil om at Kalvå fortjente en plass.

- Jeg har tenkt henne som en helt åpenbar kandidat inn lenge før dette løpet, og nå er det nærmest umulig å komme utenom henne, sa Jacobsen i NRKs VM-studio.

Kalvå setter stor pris på at folk har trua på henne.

- Setter veldig stor pris på at andre har trua på meg og har lyst til å satse på meg. Nå vet ikke jeg så mye om lagene til neste år enda, men jeg håper og tror at det går den her gangen at jeg får muligheten. Samtidig så vet man aldri, og det er få plasser til OL neste år, så det er spennende å se hva dem tenker med landslaget rundt det.

Vinter-OL neste år arrangeres i Beijing, Kina, hvor langrennsstadion vil ligge på rundt 1800 meters høyde. Dette er en høyde som det konkurreres særdeles lite på, og som det ikke har vært arrangert mesterskapskonkurranser på siden langrenn og skiskytterøvelsene ble arrangert i Soldier Hollow under OL i Salt Lake i 2002.
For en løper som ønsker å komme med til OL neste sesong, vil det langt fra være en ulempe å være på landslaget og få et opplegg rundt høydetrening der.
Landslagene for den kommende sesongen blir trolig offentliggjort den 4. mai, og da får vi svaret på hvorvidt Lundamo-løperen får en plass eller ikke. Kalvå mener uansett hun har sine beste år igjen som langrennsløper.

- Jeg har hatt min artigste sesong som skiløper nå, og jeg begynner jo å dra litt på åra, men samtidig så tar det tid å utvikle seg som skiløper. Jeg har veldig trua på at jeg har mine beste år igjen enda, sier Kalvå avslutningsvis.

Hør hele intervjuet med Anne Kjersti Kalvå her (intervjuet er delt i to filer):


Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nea Radio bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...