Nea Radio

Nea Radio

Hjemsøkt? Spøker det på Justismuseet i Trondheim? Mange mener i hvert fall at de har hatt opplevelser som ikke lett lar seg forklare innenfor murveggene i det gamle slaveriet. Foto: Anne Gundersen

Spøker det på Justismuseet i Trondheim?

Dersom du ønsker deg noen ekstra grøss denne høsten, ligger Justismuseet i Ila i Trondheim og venter på deg. Og i tillegg til en mulig nærkontakt med det hinsidige, får du innsikt i en heller brutal del av norsk historie.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2018 kl 19:38

Fottrinn fra rom der intet menneske befinner seg, mystiske dufter og lys som skrur seg av og på av seg selv, det er en del av hverdagen for de som jobber på Justismuseet i Trondheim. Bygget har inneholdt både slaveri og asyl for sinnslidende kriminelle og historien henger i veggene. I dag preges de gamle rommene av utstillinger fra brutale deler av Norges historie; alt fra skarpretterutstyr fra den gang henrettelser ved halshugging var normen, til mer moderne artefakter fra politiets historie.

– Jeg vil vel ikke si at dette er ting som skjer hver dag, sier museumsformidler Christine R. Eriksen om fenomenene som stadig rapporteres fra murbygningen i Ila.

– Men en dag satte vi oss ned og sammenlignet historier viste det seg fort at alle hadde noe å fortelle.

Saken fortsetter under lydfilen

Foto: Anne Gundersen

Mystisk duft

Museet har et eget rom dedikert til andre verdenskrig. Kunt Sivertsen omtaler seg selv som politipensjonist og er i dag rådgiver ved museet. Han hadde ansvaret for å sette sammen denne utstillingen på 90-tallet.

– Jeg skal innrømme at vi la vekt på å gjøre dette rommet uhyggelig, sier Sivertsen.

– Det rommer en uhyggelig historie og det kan man ikke komme bort fra. Han forteller videre at det hender at noe ekstra mystisk skjer her inne.

– Ved flere anledninger har det hendt at man plutselig kjenner duften av Brut etterbarberingsvann midt i rommet.

– Vi finner ingen forklaring på det, men det sies at dette er etterbarberingsvannet Henry Rinnan brukte og i å med at mye av materialet fra Rinnans celle og rettergang er utstilt her, er det lett å la fantasien gjøre noen krumspring, smiler han.

Andre Verdenskrig: I det såkalte Andre Verdenskrig-rommet, stilles det ut artefakter fra tyskernes okkupasjon av Trondheim. Nå og da kan man plutselig oppleve å kjenne den helt særegne duften av Brut etterbarberingsvann, uten å kunne forklare hvor den kommer fra. Museumsformidler Christine R. Eriksen, lar seg likevel ikke skremme. Foto: Anne Gundersen

Celle 11

Tredje etasje er ikke åpen for publikum. Her finnes blant annet tekstillageret; de gamle uniformene som brukes på de mange dukkene som er plassert rundt omkring i museet. Og innenfor tekstillageret, ligger cella som er årsaken til mange av ryktene som svirrer om overnaturlig aktivitet i Justismuseet.

– Her er det mange som rett og slett ikke orker å gå inn, sier Eriksen, i det hun låser opp cella som en gang huset noen av de mest utagerende av fangene i fengselet.

– Det var en gang en ung reporter fra en lokal radiostasjon som insisterte på å tilbringe noen timer her inne en mørk vinternatt, ser Sivertsen.

– Han trodde han var innelåst og alene i bygningen, noe vi lot ham tro. Naturligvis ville dette være mot reglementet, så vi oppholdt oss i museet og ventet på å slippe ham ut etter avtalt tid. Da hadde han fått nok, for å si det sånn, ler Sivertsen. Han var urokkelig i sin påstand om at han hadde hørt "noen" låse seg inn i cella, selv om ingen var å se og at han hadde fått opptak av det. Vi vet ikke hva han opplevde, men at han hadde en opplevelse, det er sikkert.

Arbeidsplass

Den ene dagen følger den andre for de ansatte ved Justsmuseet, slik de gjør ved alle arbeidsplasser.

– Men det er ikke til å komme fra at dette er et spesielt sted å jobbe. Så når vi utlyser ledige stillinger, lønner det seg å understreke at man ikke bør være skvetten og mørkredd for å jobbe her hos oss, avslutter Knut Sivertsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Anna og Emma vant MGPjr

Anna og Emma vant MGPjr

Duoen Anna og Emma (11) vant MGPjr foran 15.000 tilskuere på Telenor Arena lørdag kveld.

MGPjr: Spenninga stiger

MGPjr: Spenninga stiger

I kveld braker det løs i Telenor Arena.

Drømmestipendet til Jens

Drømmestipendet til Jens

Jens Aftret Andersen (15) fra Selbu fikk Norsk Kulturskoleråds Drømmestipend.

På vei tilbake

På vei tilbake

Børge Pedersen fikk livet snudd opp ned i januar i år. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Bokhjørnet

Bokhjørnet

"En Himmel Full Av Skyer" er ukas boktips

Artut også i 2019

Artut også i 2019

I høst blir det Artut med jubileum ei hel uke til ende på Røros.

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Nytt havbruksstudium i Ytre Namdal

Nytt havbruksstudium i Ytre Namdal

Fagskolestudiet «Ledelse i havbruksoperasjoner» har nettopp blitt godkjent av NOKUT, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga. Det betyr at det planlagte studiet kan starte opp ved Ytre Namdal fagskole.

Sykkel

Sykkel

I fjor ble det meldt 10.400 sykler stjålet til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge. Aldri før har sykkeltyverier vært dyrere for forsikringsbransjen. I fjor ble det utbetalt over 82 millioner kroner i erstatning.

Rita og Tone i Floka

Rita og Tone i Floka

Rita Lier og Tone Henriksen har vært primus motor for å etablere kunstnerkollektivet Pottemakergata Malestudio på Stjørdal. De er gjester i Fredagsfloka denne uka.

Ap-nei til privatisering

Ap-nei til privatisering

Arbeiderpartiet sier nei til oppsplitting og privatisering av Statens vegvesen.

Aktiv topper igjen

Aktiv topper igjen

Norsk Kundebarometer: Aktiv har de mest fornøyde kundene i Trøndelag for sjuende gang.

På vei tilbake

På vei tilbake

Børge Pedersen fikk livet snudd opp ned i januar i år. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Siste med #KulturVis flere

Finalen i dag

Finalen i dag

Klart for siste episode av Game of Thrones.

Benny Borg til Søndre

Benny Borg til Søndre

Det er mye som skjer på Søndre Kulturhjørne i Stjørdal framover. Først ute er selveste Benny Borg 16. mai.

Lokket bilinteresserte til Stjørdalshallen

Lokket bilinteresserte til Stjørdalshallen

Publikum strømmet til da Stjørdal motorshow åpnet dørene for første gang i helga.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...