ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Spillglede, polsdans og spellemenn på Stiklestad

Foto: Anette Fossmo

Det ble en hyggelig atmosfære og rikelig med opplevelser under helgens spellmannstreff på Stiklestad.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

I helgen var det duket for spellmannstreff på Stiklestad Nasjonale Kultursenter i Verdal med et omfattende og innholdsrikt program. Spellmannstreffet har en lang tradisjon og strekker seg tilbake til 70-tallet.

- Spellmannstreffet har aner tilbake til 70-tallet. Som navnet tilsier er det spellemenn og kvinner som møtes, samtidig som det er fokus på dans og moro. Det er dansefester på kveldene, åpningskonsert i kirken på fredag og i dag er det blant annet konsert og polskurs. Det er gammeldansen, spilleglede og danseglede. Det kommer alt fra enkeltpersoner til gammeldansgrupper, spellemannslag, trekkspillgrupper og felebyggerlag, forteller Einar Olav Larsen.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Inspirasjon til hele miljøet

En av aktørene som har tatt turen til Stiklestad for spellmanstreffet er Bo Ivan Folde fra Selbu felebyggerlag, som har en sentral rolle i lørdagens konsertarrangement. Han forteller litt om hvordan han tror det vil bli å spille på scenen under treffet.

- Det blir veldig gøy. Fordi det er en inspirasjon til hele folkemusikk og gammeldansmiljøet, at det arrangeres et slikt spellmannstreff på Stiklestad. Nå er det første gangen Selbu felebyggerlag er på Stiklestad og det er for å hente litt inspirasjon, for å spille sammen med andre, litt buskspill også er vi oppe litt på natten i tillegg, sier Folde.

Med på å bygge bro mellom generasjoner

Folde stiller seg også positivt til at det er et slik aldersspenn i deltagerne på treffet. Spesielt positivt er det at flere og flere unge blir rekruttert inn i miljøet, for vi finner musikere helt ned i 10 års alderen under lørdagens konsert.

- Det er jo det vi etterstreber, vi som holder på i denne genren. Skal denne genren overleve, blir vi nødt til å få med oss de som er fra litt yngre klasser. Og det kan være en utfordring til tider, men nettopp et slikt spelemannstreff er med på å bygge opp mot en sånn mulighet. At flere generasjoner kan delta på samme arrangement, fortsetter Folde.

- I utgangspunktet er det jo et kjennetegn for genren at den fungerer på tvers av generasjonene, så det er ikke derfor man har et spellmannstreff. Men som Bo Ivan sier, er det jo fokus på rekruttering. Enten det er igjennom kulturskole eller at man passer på å dekke alle områder av spekteret, forklarer Larsen.

- Vi presenterer jo i dag en ganske nylig oppstartet trekkspillundervisning på kulturskolen i Verdal. Så vi har fått med oss noen talenter derifra som spiller sammen med han vi hedrer, Reidar Aksnes, som er 80 i år. Så der får man det aldersspennet, avslutter han.

Nøkkelord

ANNONSE