Nea Radio

Spillglede, polsdans og spellemenn på Stiklestad

Foto: Anette Fossmo

Det ble en hyggelig atmosfære og rikelig med opplevelser under helgens spellmannstreff på Stiklestad.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I helgen var det duket for spellmannstreff på Stiklestad Nasjonale Kultursenter i Verdal med et omfattende og innholdsrikt program. Spellmannstreffet har en lang tradisjon og strekker seg tilbake til 70-tallet.

- Spellmannstreffet har aner tilbake til 70-tallet. Som navnet tilsier er det spellemenn og kvinner som møtes, samtidig som det er fokus på dans og moro. Det er dansefester på kveldene, åpningskonsert i kirken på fredag og i dag er det blant annet konsert og polskurs. Det er gammeldansen, spilleglede og danseglede. Det kommer alt fra enkeltpersoner til gammeldansgrupper, spellemannslag, trekkspillgrupper og felebyggerlag, forteller Einar Olav Larsen.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Inspirasjon til hele miljøet

En av aktørene som har tatt turen til Stiklestad for spellmanstreffet er Bo Ivan Folde fra Selbu felebyggerlag, som har en sentral rolle i lørdagens konsertarrangement. Han forteller litt om hvordan han tror det vil bli å spille på scenen under treffet.

- Det blir veldig gøy. Fordi det er en inspirasjon til hele folkemusikk og gammeldansmiljøet, at det arrangeres et slikt spellmannstreff på Stiklestad. Nå er det første gangen Selbu felebyggerlag er på Stiklestad og det er for å hente litt inspirasjon, for å spille sammen med andre, litt buskspill også er vi oppe litt på natten i tillegg, sier Folde.

Med på å bygge bro mellom generasjoner

Folde stiller seg også positivt til at det er et slik aldersspenn i deltagerne på treffet. Spesielt positivt er det at flere og flere unge blir rekruttert inn i miljøet, for vi finner musikere helt ned i 10 års alderen under lørdagens konsert.

- Det er jo det vi etterstreber, vi som holder på i denne genren. Skal denne genren overleve, blir vi nødt til å få med oss de som er fra litt yngre klasser. Og det kan være en utfordring til tider, men nettopp et slikt spelemannstreff er med på å bygge opp mot en sånn mulighet. At flere generasjoner kan delta på samme arrangement, fortsetter Folde.

- I utgangspunktet er det jo et kjennetegn for genren at den fungerer på tvers av generasjonene, så det er ikke derfor man har et spellmannstreff. Men som Bo Ivan sier, er det jo fokus på rekruttering. Enten det er igjennom kulturskole eller at man passer på å dekke alle områder av spekteret, forklarer Larsen.

- Vi presenterer jo i dag en ganske nylig oppstartet trekkspillundervisning på kulturskolen i Verdal. Så vi har fått med oss noen talenter derifra som spiller sammen med han vi hedrer, Reidar Aksnes, som er 80 i år. Så der får man det aldersspennet, avslutter han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...