Nea Radio

Alle spels mor

Forteller: Aldri har rollen som Gammel-Jostein vært mer fremtredende enn i år når Nils Ole Oftebro ikler seg den. Og i det øyeblikket han som førstemann kom vandrende ned bakken på gården Sul under premieren ble Oftebro historisk; I løpet av 50 år har han representert tre forskjellige generasjoner i samme familie i Spelet om Heilag Olav. Det har ingen gjort før ham. Foto: Anne Gundersen

Torsdag var det premiere på Spelet om Heilag Olav for 65. gang. – Dette er alle spels mor, sa kulturminister Trine Skei Grande under åpningstalen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Spelet er på rett spor, sier Ole Jakob Hoel i Adresseavisen.

– En oppvisning i god, stram og logisk fortellerkunst der regissøren har hatt et godt tak i tømmene, sier Guri Hjulstad i Trønder-Avisa. Så dermed kan regissør Peer Perez Øyan puste lettet ut. Det gjorde han da også like etter at hele ensemblet hadde trukket seg tilbake fra amfiet.

– Det er så rørende å se så mange mennesker jobbe fram noe sånt i løpet av såpass kort tid. Jeg føler at vi satte et godt nedslag her i dag, smilte Øyan fornøyd.

Foto: Anne Gundersen

Tydelig

Spelet har fått en mer tydelig historie, kanskje særlig fordi Gamal-Jostein, spilt av Nils Arne Oftebro, åpnet det hele ved å fortelle publikum hva de snart skulle få se. Særlig for dem som ikke har sett spelet før, var dette et svært nyttig grep som skiller seg fra tidligere forestillinger. Oftebro ble forøvrig historisk da han gikk ned bakken i amfiet. Det er første gang noen har spilt hele tre roller fra samme familie på Stiklestad og det har nå Oftebro brukt 50 år på å oppnå.

Utburd: Det vanskapte barnet som ble båret ut i skogen representerer brytningen mellom ny og gammel tid. Minnet plager Gudrun (Kjersti Dalseide), som får trøst av Grima (Marlen Knutli). Foto: Anne Gundersen

Åpningstale

Kulturminister Trine Skei Grande holdt åpningstale.

– Jeg åpnet Elden på Røros i går. Det var magisk, men Spelet om Heilag Olav, det er alle spels mor, sa Grande som etter forestillingen forklarte at nettopp dette spelet har en helt spesiell rolle i hennes hjerte.

– Jeg så det for første gang i 1984. Da hadde jeg ikke trodd at jeg noen gang kom til å holde åpningstalen her. Hun har sett spelet så mange ganger at hun har mistet oversikten.

– Jeg er jo på hjemmebane på sett og vis. Dette er fylket jeg vokste opp i og det gjør det ekstra spesielt.

Foto: Anne Gundersen

Hender

Det mest omdiskuterte grepet regissør Peer Perez Øyan - sammen med koreograf Belinda Braza - har gjort, er de enorme hendene som ble båret inn på scenen for å symbolisere Kongens død. Etter å først ha omsluttet Olav ble de foldet ut og avslørte blodige håndflater.

– Av og til må man skalere opp for å få en fornemmelse av storheten i dette, sier Øyan.

Hender: Det mest oppsiktsvekkende under årets spel var Kongens dødssene. To enorme hender ble båret inn på scenen av danserne, før de foldet seg ut og avslørte at de var dekket av blod. Foto: Anne Gundersen

Været

Vi er inne i en hetebølge og man har fryktet for at temperaturene skulle ødelegge både for publikum og de svært godt kledde skuespillerne. Det var 30 grader sent på ettermiddagen på Stiklestad i går, men på nærmest magisk vis sank temperaturene til behagelige 24 grader da spelet startet.

– Heldigvis, sier Øyan.

– Vi vikk en fin bris som gjorde opplevelsen behagelig og dermed fikk vi ingen besvimelser, ler han. Og det skal sies at amfiet er slik plassert at solen går gradvis ned bak haugen som utgjør sceneområdet. Dermed skal man ikke la seg skremme av tropiske forhold under dagene spelet går.

– Natta dette skjedde skal ha vært varm og lys, sa kulturministeren i talen.

– Dermed er forholdene vi har nå perfekte til å gjenoppleve det som skjedde i 1030.

Nye Ritualer: Arnljot Gelline (Roger Storm) kristnes. Foto: Anne Gundersen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...