Nea Radio

Ragnar Kokkvoll

Foredrag om Spanskesyken

SPANSKESYKEN: Faksimile fra Fjell-Ljom 4. november 1918. (Forfatter Ragnar Kokkvoll det lille bildet). Foto: Ragnar Kokkvoll

Forfatter Ragnar Kokkvoll har skrevet foredrag om Spanskesykens herjinger i Røros og Holtålen for hundre år siden.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.01.2020 kl 15:51

På oppdrag fra Slekt og data på Røros, har forfatter Ragnar Kokkvoll skrevet et foredrag om Spanskesykens påvirkning i Røros og Holtålen for hundre år siden.

Opp mot 15 tusen nordmenn mistet livet av Spanskesyken i løpet av det knappe året epidemien stod på.

Kokkvoll sier at sykdommen kom i tre bølger, der den midterste klart tok flest liv, og det var for det meste lungebetennelse folk døde av.

Faksimile fra Fjell-Ljom 4. november 1918 Foto: Ragnar Kokkvoll

Dyster lesning

– Det døde flest i september, oktober og november 1918, og det å lese aviser fra den tida, er en rystende opplevelse, sier Kokkvoll, som skal holde foredraget i Rørosmuseet mandag kveld.

Spanskesyken var en influensaepidemi som i perioden 1918-1920 rammet store deler av verden, og som derfor kalles en pandemi. Mellom 50 og 100 millioner mennesker døde.

Navnet på sykdommen skyldes at spanske myndigheter i mai 1918 var blant de første til å innrømme at det hadde oppstått en ny og mystisk sykdom som hadde smittet både kongen, statsministeren og 30 prosent av befolkningen.

De unge døde

Det var de yngre delene av befolkningen som som døde av Spanskesyken.

– De som var i 20-30 årene i 1918 var ikke blitt immunisert i en stor influensaepedemi som herjet rundt 1850 - Det hadde de eldre som på den måten var immune mot viruset som førte til Spanskesyken, sier Kokkvoll.

Mellom 100 millioner og 200 millioner døde av sykdommen - mer enn dødstallene i begge verdenskrigene.

Hør intervju med Ragnar Kokkvoll her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...