Nea Radio

– Nok er nok

Nok nå: Senterpartiet sier nei til flere konsesjoner for vindkraftutbygging i Trøndelag. Det er MDG glade for. På bildet: MDGs Tommy Reinås (t.v) og fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem (SP) Foto: Anne Gundersen

NVE mener at tre nye områder har potensiale for vindkraftutbygging i Trøndelag. Tomas Iver Hallem (SP) mener at grensen er nådd.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Trøndelag fylkes varaordfører, Tomas Iver Hallem, hadde flertallet i fylkesutvalget med seg da han i går sa nei til videre utdeling av konsesjoner for vindkraftutbygging.

– Regjeringen har bedt NVE utrede mulighetene for videre utbygging av vindkraft i Norge. Av de 13 områdene man mener har potensiale, ligger tre i Trøndelag. For oss i Senterpartiet blir dette å gå for langt.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Kraftoverskudd

Dette er områder som kommer i tillegg til områdene som allerede er under utbygging.

– Vi mener at den samla belastningen på Trøndersk natur nå er stor nok. Når det gjelder disse nye områdene må andre verdier vinne fram, mener Hallem.

– Vi har kraftoverskudd i Midt-Norge så vi ser ingen grunn til å legge tilrette for at utenlandske aktører skal kunne bygge ut norsk natur, for at vi deretter eksporterer strømmen ut av Norge. Disse landene må ta ansvar for sin egen energiforsyning.

Rasering

Vindkraftavgjørelsen er musikk i ørene til MDGs Tommy Reinås.

– Det er gledelig at et stort politisk flertall i fylket har kommet fram til det samme som det vi har stått for i alle år, nemlig hensynet til naturarven, artsmangfoldet og urbefolkningen, sier Reinås.

– Vi må spørre oss selv om vi som storsamfunn ikke har gjort nok mot den samiske befolkningen. Og om vi svarer bekreftende på det, så må vi ta konsekvensene og slutte med det. Det kan se ut som om storsamfunnets iver etter å rasere livsgrunnlaget for den samiske befolkningen aldri tar slutt. De tre områdene det her er snakk om, er alle reinbeiteområder og en utbygging vil gå hardt utover livsgrunnlaget til urbefolkningen, sier han.

Klimakrise

Reinås ønsker å fremme forslag i fylkestinget om å erklære klimakrise i fylket. Nylig ble en slik kriseerklæring vedtatt i Stjørdal kommune.

– Her skiller Senterpartiet og MDG lag, sier Tomas Iver Hallem.

– Det viktigste er at vi alle sammen jobber mot å snu utviklingen. Dette bør gjøres planmessig og styres fra stat og administrasjon og med innbyggerne på laget, mener han.

– Det å lage skremsel er unødvendig. Dette skal vi klare ved å jobbe godt og effektivt sammen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...