Nea Radio

Sommertrafikken er farligst

Foto: Colorbox

50 prosent flere omkommer i sommertrafikken sammenlignet med resten av året. Juni, juli og august er de månedene med flest dødsulykker på norske veier. Trygg Trafikk frykter at vi står foran nok en ulykkesommer i trafikken.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tall fra SSB og Statens vegvesen viser at 558 personer omkom i sommertrafikken mellom 2009 og 2020. I løpet av de tre sommermånedene; juni juli og august, omkommer det 15 personer i snitt per måned. Mens det resten av året omkommer i snitt ti personer per måned.

- Vi tror nordmenn er klare for å se noe annet enn sitt egen hjem og nærmiljø, og planlegger bilferie i Norge. Det er ingen grunn til å tro at folk holder seg hjemme i sommer. Når vi vet at det er 50 prosent flere som dør i trafikken på sommeren, er vi selvsagt bekymret for at også denne sommeren blir preget av mange ulykker, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Høy fart og uoppmerksomhet

Det er en tydelig overvekt av dødsulykker med personbil og MC om sommeren. Vi vet også at de fleste ulykker skyldes høy fart, rus eller uoppmerksomhet, eller en kombinasjon av disse.

- Riktig fart er en nøkkel for å unngå ulykker og ikke minst for å redusere skadeomfanget. Det er ofte snakk om små marginer. Kun en liten fartsjustering kan utgjøre en forskjell på liv og død. Uavhengig av trafikkmengden på veien der du er, så er ikke sommerturen verken tid eller sted for å ta noen sjanser, spesielt ikke når det kommer til fart, sier Johansen.

Hold bikket på veien, ta pauser og følg fartsgrensen!

Så langt i 2021 har ulykkestallene gått riktig vei sammenlignet med fjoråret.

-Biler og veier blir tryggere, men til syvende og sist er det de valgene du tar bak rattet som avgjørende for om dere kommer trygt fram eller ikke. Vårt råd til deg som planlegger bilferie er: bruk bilbeltet, hold bikket på veien, ta pauser og følg fartsgrensen, avslutter Johansen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...