ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Økonomien i Selbu:

Solgte kraft - gikk i minus

Konstituert kommunedirektør i Selbu, Geir Håvard Mebust. Foto: Karin Jegtvik

Selbu kommune gikk 1,6 millioner kroner i minus på salg av kraft i 2021. Onsdag fikk kontrollutvalget svar på hvorfor.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2022 kl 14:10

ANNONSE
Annonse

Onsdag kveld ble Selbu kommunes årsregnskap lagt fram for kontrollutvalget. Tallene var langt over budsjett, og kommunen kan dermed sette inn et langt høyere beløp på disposisjonsfondet enn planlagt.

Disposisjonsfondet vokser

Årsregnskapet viser et positivt resultat på over 21 millioner kroner. Hovedårsaken er koronakompensasjon, sier konstituert kommunedirektør Geir Håvard Mebust.

Det betyr at kommunen kan sette inn over 14 millioner kroner i disposisjonsfondet - 12 millioner bedre enn forespeila. Det betyr at disposisjonsfondet nå er på nesten 50 millioner kroner.

Salg i minus

Det var likevel ett punkt i regnskapet kontrollutvalget stusset over. Hvordan kan salg av kraft føre til at kommunen taper 1,6 millioner kroner?

- Siden vi eier et kraftverk har vi mulighet til å kjøpe konsesjonskraft fra Selbu e-verk, som vi kan selge videre. Det salget kan medføre inntekter til kommunen om vi kan selge for mer enn vi kjøpte for, forklarer Mebust.

Det skjedde ikke i 2021. Kraftprisen var lav, og konsesjonskraften kommunen disponerte for salg var priset høyere enn det de klarte å selge for. Dermed gikk kraftsalget i minus.

- Strømmarkedet er komplisert. Vi har en fastpris som vi kjøper konsesjonskraft for, og når kraftprisen er lav her i Midt-Norge - lønte det seg ikke. Men forbrukeren tjener på det.

Påvirkes av krigen i Ukraina

Så langt i 2022 har ikke kommunen lyktes i å komme på plussiden når det gjelder salg av kraft. Men slik situasjonen er i Europa nå, kan det endre seg. Om Russland stenger for gass i flere land og krigen i Ukraina fortsetter, vil strømprisene øke. Da får sannsynligvis Selbu kommune solgt krafta til en langt høyere pris, og kan dermed gå i pluss.

- Det er jo en potensiell inntekt for kommunen dette. Vi har en merinntekt om vi kan selge krafta til en høyere pris.

Kommunedirektøren kan ikke huske at det har skjedd før at kommunen har gått i minus på kraftsalg.

- Vi har aldri vært bort i en situasjon med en slik strømkrise vi har opplevd nå. Målet er jo å gå i pluss, men først og fremst skal vi unngå tap. Om dette fortsetter må vi se om vi kan kjøpe og bruke strømmen selv, sier Mebust.

Minustall på kraftsalg til tross. Kommunen mottok applaus fra kontrollutvalget, som alt i alt var fornøyde med et regnskap uten avvik og positive tall i bunn.

Hør hele intervjuet med konstituert kommunedirektør Geir Håvard Mebust her:

Nøkkelord

ANNONSE