Annonse
Nea Radio

Fæmund II:

Søker ny kaptein

I mellomtiden stepper gammelskipperen inn.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Kapteinen på MS Fæmund II har sagt opp sin stilling. Prosessen med å ansette ny skipper er i gang, og i mellomtida så er det mangeårig kaptein på båten, Odd Kjøsnes, som tar over roret.

Kjøsnes gikk over i pensjonistenes rekker etter sommeren 2016. Da kunne han se tilbake på 27 sesonger på innlandshavet. Men slik situasjonen har utviklet så har han sagt seg villig til også å steppe inn resten av denne sommeren.

Det sier styreleder i Fæmund II, Hans Petter Kvikne. Han sier interessen for en av innlandets mest spesielle jobber, er stor.

– Nå er det ennå en stund til søknadsfristen går ut, men per i dag så har vi mottatt seks skriftlige søknader, og det er vi svært godt fornøyde med, sier han og legger til at han også har hatt noen telefonsamtaler med enda flere som kan være interesserte i jobben.

MS Fæmund II trafikkerer hver sommer en daglig rute mellom Sørvika, og Elgå, med anløpssteder ved Røa, Femundshytten, Revlingen, Jonasvollen og Elgå, på landets tredje største innsjø, Femunden.

Dampskipselskap

Dampskipselskapet Fæmund ble stiftet i 1886, og året etter gikk de til anskaffelse av et treskip. Båten ble døpt «Fæmund». Siden dengang har det vært uavbrutt rutetrafikk på innsjøen.

I 1904 besluttet selskapet å kjøpe ytterligere et skip, et dampdrevet jernskip, 82 fot langt og 6 fot dypgående. Skipet ble naturlig nok døpt «Fæmund II».

Den ble fraktet i deler fra verftet i Trondheim på Rørosbanen til Røros. Derfra ble delene transportert med hest de 35 kilometrene til Synnervika hvor skipet ble klinket sammen. Det sto ferdig våren 1905, og har siden den gang trafikkert Femunden hver eneste sommersesong.

Siden 1905 har den 25 meter lange båten altså fraktet turister, post, varer, tømmer, trekull og malm.

Kjøsnes tar over ut sesongen

Hans Petter Kvikne sier det er en kort, men hektisk sesong fra tidlig i juni til midten av september.

–  Vi er så heldige at vi har gammelskippern, Odd Kjøsnes og han har sagt ja til å føre båten fra august og ut sesongen. I tillegg har han også sagt seg villig til å lære opp en ny skipper til neste sesong.

Hør intervju med Hans Petter Kvikne her:

Annonse