Nea Radio

Snømørkt i sommersol

SNØMØRKT ble spilt som konsertversjon i Bruket kulturhus i Malvik med Elisabeth Matheson og Øyvind Farmen på scenen. Foto: Maiken Gjærevold

Selv om temperaturen på utsiden av Bruket kulturhus oversteg den trønderske grensen for å bruke shorts, tok mange turen inn for å se den gripende forestillingen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mandag ble forestillinga Snømørkt, historia om Morset-familien, framført i Bruket Kulturhus i Hommelvika. Denne gangen fikk tilskuerne se forestillingen i en ny drakt, nemlig som monolog fremført av Elisabeth Matheson i rollen som Marit Morset og med akkompagnement av Øivind Farmen på trekkspill.

Spekefjøla

Det er på en måte spekefjøla publikum nå får, hvis vi tar utgangspunkt i Alf Prøysens ”Lillebrors vise”. Han startet med et skrivebord, og så ble det bare mindre og mindre. Nå er det bare Øivind Farmen og meg igjen, og vi var så mange, sier Matheson.

Spekefjøl eller skrivebord, budskapet i forestillingen er den samme. Peder Morsets ord om medmenneskelighet er viktig å formidle, mener Matheson, som også sier at selv om hun står tilnærmet alene på scenen så føles det slett ikke ensomt ut.

- Jeg har musikken til Øivind å være i, det blir på en måte landskapet å være i. Når Øivind drar på i det vi kaller steinbyggersanctus, så ser jeg for meg alle sju guttene fra skuespillet, jeg. De er liksom sammen med meg, sier Matheson.

Dagsaktuelt tema

Historien om Morset-familien som ofret så mye i motstandskampen mot fremmede makter vil mest sannsynlig aldri gå ut på dato. Utflytta selbygg Arve Renå er kultursjef i Malvik kommune og mener temaet er dagsaktuelt.

- "Og tok de enn vårt liv” er barnelærdom, og i heimevernet hadde vi faktisk besøk av Tormod Morset to ganger som fortalte om kurervirksomheten som han drev med, sier Renå.

- En tidligere arbeidskollega var flyktning fra Bosnia og Hercegovina. Da han hørte historien, sa han at han faktisk hadde opplevd det samme. Så det at mange i Europa lever i frykt og opplever dette her, det tror jeg gjør at det er ekstra viktig å ikke glemme dette, avslutter Renå.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...